Meddőség tünetei

A meddőség tünetei tulajdonképpen nem léteznek, hiszen a meddőség már maga egy tünet. Meddőségnek azt nevettük, amikor valaki képtelen a gyermeknemzésre. Beszélhetünk meddő párról, meddő nőről és meddő férfiról is. Meddő pár esetében a meddőség tünetei általában akkor jelentkeznek, ha több hónapos próbálkozást követően, aktív szexuális együttlét ellenére sem adatott meg a gyermekáldás.

A meddőség tünetei ilyenkor általában elmúlhatnak természetes gyógymódokkal, pozitúraváltással, egészséges táplálkozással vagy több testmozgással, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy a probléma valamelyik félnél van.

A női meddőség tünetei általában mindig valamilyen korábbi betegségre, általában nőgyógyászati problémára vezethetők vissza, így fertőzésekre, gyulladásokra, amelyeket a páciens gyakran nem is érzékelt. A férfi meddőség esetében hasonló problémákból adódhat a terméketlenség, de a legtöbb esetben inkább a beteg életmódjából fakad, hiszen a férfi meddőség tünetei közül a leggyakoribb panasz, hogy a spermiumok száma lecsökken, az egészséges spermiumok pedig lassú mozgásra képesek csak. Emiatt képtelenek lesznek eljutni a megtermékenyítésre váró petesejtig, ami a meddőség tünetei közül az egyik legnagyobb problematika.