Melanoma tünetei

A melanoma a legsúlyosabb bőrbetegségek egyikének tekinthető, amely a bőr festéktermelő sejtjeiből, avagy az anyajegyekből kiinduló ráktípus. A melanoma a legtöbb esetben az ép, de napfénynek kitett bőrön jelentkező új, kis festékes növedékként kezdődik, de gyakran már kifejlett anyajegyekből is kialakulhat.

A bőrben található festékanyagot termelő sejteket melanocitáknak nevezzük. A melanoma ezeknek a sejteknek a rosszindulatú daganatát jelenti. A melanomák nagy része, a korábban már meglévő anyajegyből alakul ki.

A tünetei általában a diagnózis felállításában is segítenek. A betegnek vélt anyajegyet vagy anyajegyeket egy a foltok elváltozásainak követésére képes műszer segítségével diagnosztizálják, amelynek során a bőr felső rétegeibe is betekintést nyerhet a kezelőorvos. A melanoma tünetei közül a figyelmeztető jelek egyértelműen a gyorsan növekvő és erős színű, gyakran fekete foltok vagy anyajegyek. Minden esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, amennyiben a bőrön észlelt anyajegy nagysága, színe vagy alakja megváltozik, de főleg akkor, ha az elszíneződés ráterjed a környező bőrfelületre is.

Tünetek lehetnek még, ha a korábban csak lapos foltok hirtelen kidudorodnak, tapinthatóvá válnak, netán nedvezni, vérezni kezdenek. Gyanús panasz lehet még az adott anyajegy viszketegsége, amivel szintén érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

A bőrrákról

Érdemes komoly figyelmet fordítani a tünetek felfedezésére, ha ugyanis még időben felfedezzük őket, elkerülhetjük a nagyobb baj kialakulását és a kockázatokat is. A bőrrák tünetei közül a legalapvetőbb, hogy testünkön hirtelen megszaporodnak az anyajegyek és olyan helyen is megjelennek, ahol korábban egyáltalán nem voltak. Árulkodó jel lehet, ha valamelyik anyajegyünk alakja megváltozik, szabálytalan alakzatot vesz fel, netán furcsa elszíneződést tapasztalunk rajta, enyhén piros vagy sötét fekete színű lesz.

A leggyakoribb a bazalióma, a legrosszabb indulatú a melanoma malignum.

A bőrrák tünetei közé sorolható, ha az anyajegyek átmérője hirtelen megnövekszik és fokozatosan nőnek. Ezzel egyetemben lehetséges figyelmeztető jel lehet még a viszketés is. A bőrrák tünetei közül a leglátványosabb az, ha egy korábban teljesen lapos anyajegy kidudorodik, esetleg váladékozni vagy vérezni kezd. Ha bármelyik tünetet is tapasztaljuk, érdemes haladéktalanul bőrgyógyászhoz fordulni, aki egy speciális eszköz segítségével képes lesz hamar pontos diagnózist felállítani és amennyiben még kezdeti a baj, a kezelés sem fog elnyúlni és nem is lesz fájdalmas.