Mellékvese daganat tünetei

A mellékvese daganat, ezáltal pedig a mellékvese daganat tünetei is rendkívül ritkának tekinthetők, szövettani értelemben ugyanis ez a ráktípus a legtöbbször jóindulatú. A mellékvese daganata minden életkorban előfordulhat, az esetek jelentős százalékában véletlenszerűen alakul ki a betegség, gyakran nem okoz panaszokat, de esetében beszélhetünk örökletességről is.

A mellékvese egy hormontermelő szerv, amely elsősorban adrenalint és dopamint termel. Ha a mellékvesén daganatos elváltozás található, akkor a szerv képtelen lesz kontrollálni a hormonkibocsájtás mennyiségét, így a betegeknél a mellékvese daganat tünetei esetében igencsak változatos panaszok alakulhatnak ki.

A mellékvese daganat tünetei közül a leggyakoribb a magas vérnyomás, a szapora szívdobogás, a fejfájás, az izzadás, de előfordulhat mellkasi- vagy hasi fájdalom és nyugtalanság is, tehát a problémák kifejezetten általánosnak tekinthetők. A mellékvese daganat súlyosbodásával a betegség egyre súlyosabb tüneteket produkál, így a gyakori rosszullétek már-már rohamokká fejlődnek, ekkor a betegek elsápadhatnak, vérnyomásuk magasra emelkedhet és el is ájulhatnak.