Mellrák tünetei

A mellrák tünetei esetében mindig az egyik legjellemzőbb panasz az emlőben tapintható csomó megjelenése, amely ugyan a legtöbbször jóindulatú elváltozást jelent, de felfedezésekor érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A mellrák tünetei közül gyakori panasz lehet még, hogy az emlő alakja és mérete is megváltozik, de a váladékozás sem zárható ki. Az esetek jelentős hányadában a daganatos megbetegedés csak az egyik mellett érinti és időben történő felismerésével hatékonyan gyógyítható.

http://www.youtube.com/watch?v=sEtUnL4byqQ

A mellrák tünetei között gyakran előfordul még behúzódás, illetőleg emlőbimbó-befordulás, amelyek azért jelentkeznek, mert a daganat összekapaszkodik a bőrrel, így helyzetét rögzítve deformációt, később fekélyeket is okozhat. A mellrák tünetei között nem jellemző a fájdalom, az idegentest érzése azonban annál inkább, hiszen könnyedén kitapintható szövettöbblet, a bőrfelszín egyenetlensége, kidudorodása, valamint a duzzadt, kanyargós vénák megjelenése az emlőn.

A mellrák tüneteit a későbbi stádiumban általában leginkább az áttétek produkálják, a legfájdalmasabb közülük a csontáttét és a tüdőáttét, előbbi fájdalmas csonttörésekkel, utóbbi pedig légzési és keringési elégtelenséget is okozhatnak.