Menopauza tünetei

A női változókor, avagy a menopauza tünetei nagyon gyakran súlyos problémákat okozhatnak az ötvenes éveiket taposó hölgyek számára, de vannak olyan szerencsések is, akiknél nem produkál semmilyen panaszokat ez az időszak, a változás ugyanis fokozatos és egyik napról a másikra megtörténik, hatásai pedig alig érzékelhetők. A menopauza tünetei azonban a legtöbb esetben nagyon kellemetlenek és bár kezelésük ma már megoldott – különféle hormontartalmú készítményekkel, de természetes módszerek is vannak – a panaszokat jobb mesterséges beavatkozás nélkül tűrni.

A tünetek közül a legáltalánosabb minden esetben a menstruációs vérzés hirtelen kimaradása, amely a változókor egyik leggyakoribb, legkönnyebben észrevehetőbb tünete. Vannak azonban éppen a vérzés megsűrűsödése jelent problémát vagy az állandóan fennálló vérzés, amit a leggyakrabban olyan panaszok kísérhetnek, mint az általános fáradtság, amely kapcsolatban áll az éjszakai alvásproblémákkal, valamint a szintén ebből fakadó általános ingerlékenység.

A menopauza tünetei lehetnek még a hirtelen és indokolatlan hőhullámok, amelyek főleg éjszaka törnek rá a betegekre, de egyéb általános problémák is gyakrabban előtérbe kerülhetnek, így például a mindennapos fejfájás.