Migrén tünetei

A migrén egy rohamokban jelentkező fejfájás, amely lüktető és szúró, de minden esetben nagyfokú fájdalommal jár, amely a legtöbb esetben csak a fej egyik oldalát érinti. A migrén tünetei a kialakuláskor teljesen általánosak, a fáradtság, a levertség, az indokolatlan rosszkedv és az ingerlékenység lehetnek árulkodó jelek. A migrén tünetei esetében az első biztos jel, ha a páciens látótere elkezd beszűkülni, úgynevezett pontlátás mutatkozik nála, amivel vakító fények, csillámló vonalak és úgynevezett szikralátás alakulhat ki.

A migrénes fejfájás minden esetben ezekkel a tünetekkel kezdődik, amit alig néhány perccel később – gyakran egy óra is eltelik az első panaszok észlelését követően –, görcsös fájdalom követ, amely a fej egyik felén jelentkezik és rendkívül erős, hasogató érzéssel jár együtt.

A migrén tünetei ekkor már rendkívül fájdalmasak, de amennyiben a beteg nem kap mielőbb orvosságot, illetve nem tud elaludni, egyre súlyosabb tünetek csatlakoznak a fejfájáshoz, így hányinger, hányás, a hangra és a fényre való érzékenység, amit gyengeség és mozgáskoordinációs problémák követnek, valamint általános sápadtság. A beteg ekkor már képtelen a mozgásra vagy az erősebb fizikai igénybevételre. A migrén tünetei könnyedén enyhülnek, ha a beteget elsötétített szobában ágynyugalomba helyezzük.

Címkék: ,