Migrén tünetei

A migrén egy komoly fejfájás típus, amely gyakran ismétlődik, és többféle tünettel járhat, például erős fájdalommal, hányingerrel, hányással, és fény- vagy hangérzékenységgel. A migrén pontos okai nem teljesen tisztázottak, de az alábbiakban felsorolok néhány tényezőt és kiváltó okot, amelyek hozzájárulhatnak a migrén kialakulásához:

  1. Genetikai tényezők: A genetikai hajlamnak szerepe van a migrén kialakulásában. Ha valakinek családjában már előfordult migrén, nagyobb a valószínűsége, hogy maga is migrénes lesz.
  2. Hormonális változások: Hormonális változások, például a menstruációs ciklus, terhesség, menopauza vagy fogamzásgátló szedése, szintén kiválthatják a migrént nőknél.
  3. Életmódbeli tényezők: Bizonyos életmódbeli tényezők, mint például az alváshiány, a szabálytalan étkezési szokások, a szokatlan étel- vagy italfogyasztás, a koffein elvonása, az éhezés vagy a túlzott koffein-fogyasztás is kiválthat migrént.
  4. Élelmiszerek és italok: Bizonyos élelmiszerek és italok kiválthatják a migrént, például a csokoládé, a kávé, a vörösbor, az édesítőszerek, az élelmiszeradalékok vagy a tartósítószerek.
  5. Környezeti tényezők: A környezeti változások, például a változások az időjárásban, a barométer-nyomás változások, a magas páratartalom, a hőmérséklet-ingadozások is kiválthatnak migrént.
  6. Stressz és mentális terhelés: A stressz és a lelki terhelés gyakran kiváltó tényező lehet a migrén esetében.
  7. Fény- és hanginger: Erős fény, zaj, vagy szagok is okozhatnak migrént.
  8. Szagok: Bizonyos szagok, például erős parfümök vagy vegyi anyagok, migrént okozhatnak bizonyos egyének számára.
  9. Túlzott fizikai aktivitás: Néhány ember számára túlzott fizikai aktivitás kiválthat migrént, különösen, ha nem szoktak hozzá az intenzív testmozgáshoz.
  10. Alvási zavarok: Alvási zavarok, például alváshiány vagy rendellenes alvásritmus is hozzájárulhatnak a migrén kialakulásához.

Egyes emberek migrénkiváltói eltérőek lehetnek, és ugyanaz a személy is különböző időpontokban reagálhat különböző kiváltó tényezőkre. Ha valaki rendszeresen migrénes rohamokat tapasztal, érdemes szakemberrel konzultálni, aki segíthet a migrén kezelésében és az egyéni kiváltó tényezők azonosításában.

A migrén egy rohamokban jelentkező fejfájás, amely lüktető és szúró, de minden esetben nagyfokú fájdalommal jár, amely a legtöbb esetben csak a fej egyik oldalát érinti. A migrén tünetei a kialakuláskor teljesen általánosak, a fáradtság, a levertség, az indokolatlan rosszkedv és az ingerlékenység lehetnek árulkodó jelek. A migrén tünetei esetében az első biztos jel, ha a páciens látótere elkezd beszűkülni, úgynevezett pontlátás mutatkozik nála, amivel vakító fények, csillámló vonalak és úgynevezett szikralátás alakulhat ki.

A migrénes fejfájás minden esetben ezekkel a tünetekkel kezdődik, amit alig néhány perccel később – gyakran egy óra is eltelik az első panaszok észlelését követően –, görcsös fájdalom követ, amely a fej egyik felén jelentkezik és rendkívül erős, hasogató érzéssel jár együtt.

A migrén tünetei ekkor már rendkívül fájdalmasak, de amennyiben a beteg nem kap mielőbb orvosságot, illetve nem tud elaludni, egyre súlyosabb tünetek csatlakoznak a fejfájáshoz, így hányinger, hányás, a hangra és a fényre való érzékenység, amit gyengeség és mozgáskoordinációs problémák követnek, valamint általános sápadtság. A beteg ekkor már képtelen a mozgásra vagy az erősebb fizikai igénybevételre. A migrén tünetei könnyedén enyhülnek, ha a beteget elsötétített szobában ágynyugalomba helyezzük.