Mik a szívinfarktus legjellemzőbb tünetei?

A szívinfarktus (más néven miokardiális infarktus vagy szívizominfarktus) egy súlyos szívbetegség, amely akkor következik be, amikor a szívizom nem kap elegendő vér- és oxigénellátást. A szívinfarktus tünetei hirtelen kezdődnek, és azonnali orvosi segítséget igényelnek. Fontos tudni, hogy a tünetek változhatnak az egyének között, és nőknél is eltérhetnek a férfiakétól. Az alábbiakban felsorolom a szívinfarktus gyakori tüneteit:

 1. Erős mellkasi fájdalom vagy nyomás:
  • A legjellemzőbb tünet a mellkasi fájdalom vagy nyomás érzése. A fájdalom gyakran a mellkas közepén helyezkedik el, és tovább is sugárzik, például a karba (általában a bal karba), az állkapocsba, a nyakba vagy a vállba.
 2. Légszomj vagy nehézlégzés:
  • A szívinfarktus okozhat légszomjat vagy nehézlégzést. Ez a tünet gyakran a mellkasi fájdalommal együtt jelentkezik.
 3. Hideg veríték és hidegrázás:
  • A szívinfarktus során a beteg verejtékezhet, és hideg verejték jelenhet meg a bőrén.
 4. Hányinger vagy hányás:
  • A szívinfarktus kísérhet hányingert vagy hányást, ami szintén súlyos szívproblémára utalhat.
 5. Szédülés vagy ájulás:
  • A szívinfarktus okozhat szédülést vagy ájulást, mivel a szívizom elégtelen vérellátása hatással lehet az agyi véráramlásra.
 6. Fáradtság:
  • A szívinfarktus kimerültséget vagy fáradtságot is okozhat, amely nem múlik el a pihenés során.

A szívinfarktus tünetei komolyak és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Ha valaki vagy Ön a fent említett tüneteket tapasztalja, azonnal hívja a sürgősségi segélyszolgálatot, mert a korai kezelés és beavatkozás nagyon fontos a túlélés és a szívizom károsodásának minimalizálása szempontjából.

 

Mik a szívinfarktus legjellemzőbb tünetei?