Mit érez a porckorongsérves

A porckorongsérv (más néven gerincsérv vagy discus hernia) akkor következik be, amikor a gerincoszlop porckorongja kiszökik a szokásos helyéről, és az idegeket vagy gerincvelőt irritálja. A porckorongsérv tünetei változhatnak az érintett területtől és a sérv súlyosságától függően.

Néhány tipikus tünet közé tartozik:

 

 1. Fájdalom:
  • Az egyik leggyakoribb tünet a fájdalom. A fájdalom helye attól függ, hogy hol található a porckorongsérv. Ha a sérv az alsó hát részén van, akkor a derék és a farokcsont területén jelentkezhet fájdalom, míg a nyaki gerinc esetén a vállak, karok és kezek irányában jelentkezhet fájdalom.
 2. Izomgyengeség:
  • Az érintett területen jelentkező fájdalom és irritáció izomgyengeséget okozhat. Például, ha a porckorongsérv a lábidegeket érinti, az izmok gyengülhetnek, és nehezebb lehet lábfejeket felemelni vagy azokat irányítani.
 3. Belerándulás és bizsergés:
  • Az érintett idegek irritációja miatt belerándulás, bizsergés vagy zsibbadás léphet fel a sérv területén és annak környékén.
 4. Fájdalom sugárzása:
  • A porckorongsérv okozta fájdalom gyakran kisugárzik az érintett területen kívülre is. Például a deréktól a lábfejig vagy a nyaktól a vállig.
 5. Mozgásbeszűkülés:
  • Az érintett terület fájdalma miatt a beteg hajlamos lehet kerülni a bizonyos mozgásokat, és ez korlátozhatja a mozgásokat.

Azonban a porckorongsérv tünetei változhatnak az egyéni tényezőktől, a sérv helyétől és a súlyosságától függően. Az érintett személyek számára az orvos által végzett kivizsgálás és képalkotó vizsgálatok, például MRI vagy CT vizsgálatok segíthetnek a pontos diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. A kezelési lehetőségek közé tartozhatnak konzervatív módszerek, fizikoterápia, fájdalomcsillapítók, valamint a súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozás is.

A gerincsérv tünetei… mit érez a porckorongsérves ember ?