Nyaki érszűkület tünetei

Az érszűkület minden esetben az úgynevezett artériás trombózis előidézője. Az érszűkület, ezáltal pedig a nyaki érszűkület tünetei általában nagyon könnyedén észlelhetők, felismerésük és mielőbbi szakszerű kezelésük pedig azért rendkívül fontos, mert a nyomukban kialakuló trombózis rendkívül súlyos szövődményekért lehet felelős, így például lábban érzékelhető szűkület esetén az alsó végtag elhalásáért, más helyen szívinfarktusért, netán gutaütésért.

Az általános érszűkület és a nyaki érszűkület tünetei, valamint jelei minden esetben aszerint alakulnak, hogy maga az érszűkület hol a legjelentősebb a szervezeten belül. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy csak egy érre ható szűkületről nem beszélhetünk, ha ugyanis a szervezet valamelyik részén észlelhető érszűkület, akkor biztosak lehetünk abban, hogy testünk más részein is jelen van kisebb vagy nagyobb részben ez a probléma.

A nyaki érszűkület tünetei a legtöbb esetben összefüggenek az agy lecsökkenő oxigénellátottságával. Éppen emiatt egyértelmű panaszokat produkál a probléma, első körben állandó szédülést és látászavart, amiből hányinger és hányás következhet. A nyaki érszűkület tünetei közül a leginkább egyértelmű, ha fülzúgás mellé a fej hátrahajlításával szédülés tapasztalható.