Nyelőcsőfekély tünetei

A nyelőcső fekélye, más néven nyelőcsőűr, egy olyan seb vagy sérülés a nyelőcső nyálkahártyáján, amelyet a gyomorsav vagy más emésztőnedvek okoznak. A nyelőcső fekélyének kialakulásához számos tényező járulhat hozzá. Az alábbiakban néhány gyakori oka található meg:

 1. Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD): Ez a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe. A tartós reflux irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját és hozzájárulhat a fekélyek kialakulásához.
 2. Helicobacter pylori fertőzés: A Helicobacter pylori nevű baktérium egy gyomorban élő baktérium, amely fertőzést okozhat. Ha ez a baktérium a nyelőcsőbe kerül, irritációt és fekélyeket okozhat.
 3. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), kortikoszteroidok vagy bizonyos vérnyomáscsökkentők hosszú távú szedése növelheti a nyelőcső fekélyeinek kockázatát.
 4. Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és az alkohol fogyasztása is irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját és hozzájárulhat a fekélyek kialakulásához.
 5. Stressz: A stressz és a szorongás növelhetik a gyomorsav termelését, ami irritációt okozhat a nyelőcsőben.
 6. Túlsúly és elhízás: A túlzott testsúly növelheti a hasi nyomást és elősegítheti a gyomorsav visszafolyását a nyelőcsőbe.
 7. Ételallergiák és intoleranciák: Bizonyos élelmiszerallergiák vagy intoleranciák, például a tejcukor intolerancia (laktózintolerancia) is okozhatnak irritációt és fekélyeket a nyelőcsőben.

A nyelőcső fekélyének tünetei lehetnek a gyomorégés, a fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, nehezített nyelés, hányinger, és egyéb emésztési panaszok. A kezelés a fekély okától függ, és az orvos által előírt kezelési terv magában foglalhatja az életmódbeli változtatásokat, gyógyszereket vagy akár sebészeti beavatkozást. Ha valaki nyelőcső fekélyére utaló tüneteket tapasztal, orvoshoz kell fordulnia a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

A tünetekről

 

A nyelőcsőfekély tünetei a legtöbb esetben könnyedén észrevehetők, így a nyelőcső egyik leggyakoribb súlyos betegsége hamar diagnosztizálható. A betegség minden életkorban előfordulhat, nemre való tekintet nélkül, kiváltó okai között pedig leginkább a különféle fertőzések állnak. A nyelőcsőfekély tüneteit így előidézhetik baktérium- vagy gombafertőzések, gyógyszeres mellékhatások, de nagyon sokszor idegentest okozta sérülések is, amelyek a nyelőcsövet megsértve, az állandó nedvesség és a gyomorból visszaáramló sav hatására nehezen gyógyuló fekélyt idézhetnek elő.

A nyelőcsőfekély nyelőcső bármelyik részén kifejlődhet, de általános megfigyelés, hogy a fertőzések leginkább a nyelőcső alsó részén helyezkednek el, míg az idegentestből származó fertőzések a felső részen.

A nyelőcsőfekély tünetei rendkívül szerteágazók lehetnek, a legáltalánosabb panasz szinte minden esetben a nehéz nyelés érzése, amely bizonyos esetekben akár a nyelés ellehetetlenítéséig is terjedhet. A nyelőcsőfekély tünetei mindemellett a fájdalomérzet, amely a nyelés közben, a szegycsont környékén alakul ki, de gyakori a mellkas és a gyomorfájdalom is.

A panaszok közé sorolható még a savas böfögés, a visszanyelést követő azonnal hányás – amit gyakran véres köpet kísér –, de a fekélyből szivárgó vér miatt feketés széklet és sápadt bőr is kísérhető a betegséget.

A nyelőcső fekélye (vagy nyelőcsőűr) olyan seb vagy sérülés a nyelőcső nyálkahártyáján, amely különböző tényezők hatására alakulhat ki. A nyelőcső fekélyének leggyakoribb okai közé tartoznak:

 1. Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD): Ez a betegség az emésztőrendszer egyik gyakori problémája, amikor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe. A tartós reflux irritálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és hozzájárulhat a fekélyek kialakulásához.
 2. Helicobacter pylori fertőzés: A Helicobacter pylori egy baktérium, amely a gyomor nyálkahártyáján él. Ha ez a baktérium a nyelőcsőbe terjed, irritációt és fekélyeket okozhat.
 3. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) vagy biszfoszfonátok hosszú távú szedése növelheti a nyelőcső fekélyeinek kialakulásának kockázatát.
 4. Dohányzás és alkoholfogyasztás: A dohányzás és az alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a nyelőcső fekélyek kialakulásához.
 5. Fizikai irritáció: A gyakori hányás, köhögés vagy súlyos hányás is károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját és fekélyeket okozhat.

A nyelőcső fekélyei tüneteket okozhatnak, mint például:

 

 • Fájdalom vagy égő érzés a mellkasban.
 • Nehézség a nyelésben.
 • Gyakori hányinger vagy hányás.
 • Fogyás.
 • Véres hányás vagy fekete széklet, amely a vérzés jele lehet.

A kezelés általában a fekély okozójától függ. Ez lehet savcsökkentők, antibiotikumok, gyógyszerek vagy életmódbeli változtatások alkalmazását jelenti. Ha gyanú merül fel a nyelőcső fekélyére, fontos orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.