Nyelőcsőfekély tünetei

A nyelőcsőfekély tünetei a legtöbb esetben könnyedén észrevehetők, így a nyelőcső egyik leggyakoribb súlyos betegsége hamar diagnosztizálható. A betegség minden életkorban előfordulhat, nemre való tekintet nélkül, kiváltó okai között pedig leginkább a különféle fertőzések állnak. A nyelőcsőfekély tüneteit így előidézhetik baktérium- vagy gombafertőzések, gyógyszeres mellékhatások, de nagyon sokszor idegentest okozta sérülések is, amelyek a nyelőcsövet megsértve, az állandó nedvesség és a gyomorból visszaáramló sav hatására nehezen gyógyuló fekélyt idézhetnek elő.

A nyelőcsőfekély nyelőcső bármelyik részén kifejlődhet, de általános megfigyelés, hogy a fertőzések leginkább a nyelőcső alsó részén helyezkednek el, míg az idegentestből származó fertőzések a felső részen.

A nyelőcsőfekély tünetei rendkívül szerteágazók lehetnek, a legáltalánosabb panasz szinte minden esetben a nehéz nyelés érzése, amely bizonyos esetekben akár a nyelés ellehetetlenítéséig is terjedhet. A nyelőcsőfekély tünetei mindemellett a fájdalomérzet, amely a nyelés közben, a szegycsont környékén alakul ki, de gyakori a mellkas és a gyomorfájdalom is.

A panaszok közé sorolható még a savas böfögés, a visszanyelést követő azonnal hányás – amit gyakran véres köpet kísér –, de a fekélyből szivárgó vér miatt feketés széklet és sápadt bőr is kísérhető a betegséget.