Nyelőcsőgyulladás tünetei

Nyelőcsőgyulladás vagy oesophagitis a nyelőcső (oesophagus) gyulladását jelenti. Számos oka lehet ennek a gyulladásnak, és a leggyakoribb okok a következők:

  1. Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD): Ez a leggyakoribb ok a nyelőcsőgyulladásnak. A gyomorból visszafolyó sav irritálhatja és károsíthatja a nyelőcsövet, ami a gyulladást okozza.
  2. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), biszfoszfonátok, vagy bizonyos antibiotikumok irritálhatják a nyelőcsövet, és hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
  3. Helicobacter pylori fertőzés: A Helicobacter pylori nevű baktériumok a gyomorban okozhatnak fertőzést, és ez a fertőzés további gyulladást okozhat a nyelőcsőben.
  4. Egyéb fertőzések: Egyéb fertőzések, például vírusfertőzések vagy gombafertőzések is okozhatnak nyelőcsőgyulladást.
  5. Szintetikus tárgyak vagy vegyszerek lenyelése: Bizonyos esetekben a nyelőcső irritációja szintetikus tárgyak vagy vegyszerek lenyelése miatt következhet be.
  6. Alkohol és dohányzás: A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is hozzájárulhat a nyelőcsőgyulladás kialakulásához.
  7. Szárazföldi szindróma: Ez egy ritka állapot, amely során a nyelőcsőben a szokásosnál kevesebb nyál termelődik, ami hozzájárulhat a nyelőcsőgyulladás kialakulásához.
  8. Savas ételek vagy italok fogyasztása: Bizonyos ételek és italok, különösen a savas vagy csípős ételek, irritálhatják a nyelőcsövet és gyulladást okozhatnak.

A tünetek közé tartozik az égő érzés a mellkasban (gyomorsav-reflux miatt), fájdalom vagy kellemetlenség a nyelőcső területén, nehéz nyelés, hányinger vagy hányás. A kezelés attól függ, hogy mi okozza a nyelőcsőgyulladást. Általában az alapvető ok kezelése, például a GERD kezelése savcsökkentőkkel vagy más gyógyszerekkel, a tünetek enyhítéséhez vezethet. Fontos azonban, hogy szakemberrel konzultálj az ok pontos meghatározása és a megfelelő kezelés érdekében.

A reflux betegségek egyik leggyakoribb fajtája a nyelőcsőgyulladás. A nyelőcsőgyulladás tünetei között a legjellemzőbb panasz minden esetben a gyomorégés, illetőleg a szegycsont mögött jelentkező, gyakran a mellkas középvonaláig terjedő égő érzés, amely a gyomorszájtól akár a torokig is elhúzódhat.

A panaszok gyakran kísérő problémákkal is járhatnak, így a nyelőcsőgyulladás tünetei lehetnek még a gyomorszáj környékéről kisugárzó nyaki fájdalom, amely a lapockákat és a karokat is érintheti. A gyomorégést egyébiránt a nyálelválasztás fokozódása kíséri, egy savközömbösítő bevételével pedig azonnali enyhülés érzékelhető.

A nyelőcsőgyulladás tünetei közül a leggyakoribbak a nyelési problémákkal összefüggő jelek, hiszen a gyulladt nyelőcső nemcsak önmagában, alapállapotban jár fájdalommal, hanem akkor a legfájdalmasabb, ha ételt vagy italt fogyasztunk. A nyelőcsőgyulladás tünetei enyhíthetők, amennyiben az ételeket apró darabokra vágottan, és az itallal együtt langyosan, se nem hidegen, se nem túl melegen juttatjuk szervezetünkbe. Hasznos segítség lehet a kamillavirágból készült tea a gyulladás enyhítésében, amely gyakran a hangszálakra is átterjed, így a hangképzésben is akadályozhatja a pácienst.