Nyelőcsőgyulladás tünetei

A reflux betegségek egyik leggyakoribb fajtája a nyelőcsőgyulladás. A nyelőcsőgyulladás tünetei között a legjellemzőbb panasz minden esetben a gyomorégés, illetőleg a szegycsont mögött jelentkező, gyakran a mellkas középvonaláig terjedő égő érzés, amely a gyomorszájtól akár a torokig is elhúzódhat.

A panaszok gyakran kísérő problémákkal is járhatnak, így a nyelőcsőgyulladás tünetei lehetnek még a gyomorszáj környékéről kisugárzó nyaki fájdalom, amely a lapockákat és a karokat is érintheti. A gyomorégést egyébiránt a nyálelválasztás fokozódása kíséri, egy savközömbösítő bevételével pedig azonnali enyhülés érzékelhető.

A nyelőcsőgyulladás tünetei közül a leggyakoribbak a nyelési problémákkal összefüggő jelek, hiszen a gyulladt nyelőcső nemcsak önmagában, alapállapotban jár fájdalommal, hanem akkor a legfájdalmasabb, ha ételt vagy italt fogyasztunk. A nyelőcsőgyulladás tünetei enyhíthetők, amennyiben az ételeket apró darabokra vágottan, és az itallal együtt langyosan, se nem hidegen, se nem túl melegen juttatjuk szervezetünkbe. Hasznos segítség lehet a kamillavirágból készült tea a gyulladás enyhítésében, amely gyakran a hangszálakra is átterjed, így a hangképzésben is akadályozhatja a pácienst.

Címkék: