Nyitott gyomorszáj tünetei

A „nyitott gyomorszáj” kifejezést általában a gyomor-bél traktus alsó részén, a gyomor és a nyelőcső találkozásánál lévő záróizom (alsó nyelőcső-záróizom vagy alsó ezofágusz-záróizom) működési problémáira használják. Ennek az izomnak a normális működése fontos a gyomor tartalmának a gyomorból való visszatartásához, hogy megelőzze a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Amennyiben valaki a nyitott gyomorszáj tüneteit észleli, az elsődleges teendő az orvossal való konzultáció. Az orvos meg tudja állapítani a pontos diagnózist és az esetleges kezelési lehetőségeket. A nyitott gyomorszáj kezelése számos módon történhet, a betegség súlyosságától és okától függően.

Mik a lehetőségek?

 

  1. Gyógyszeres kezelés: Bizonyos gyógyszerek, például protonpumpa-gátlók vagy H2-receptor blokkolók, csökkenthetik a gyomorsav termelését, enyhíthetik a tüneteket, és segíthetik a nyitott gyomorszáj kezelését.
  2. Életmódváltások: Az életmódváltások segíthetnek a tünetek enyhítésében és a probléma kezelésében. Ide tartozik a kis étkezések gyakori beiktatása, az étkezés utáni legalább néhány órás pihenés, az étkezés előtti kerülendő ételek, például csokoládé, koffein és fűszerek.
  3. Diéta módosítások: A reflux tüneteit okozó ételek és italok elkerülése segíthet a tünetek enyhítésében. Ilyenek lehetnek például citrusfélék, paradicsom, fűszerek, zsíros ételek és alkohol.
  4. Sebészeti beavatkozás: A súlyosabb esetekben, amikor a gyógyszeres és életmódkezelés nem elegendő, az orvosok olykor sebészeti beavatkozást javasolnak a záróizom működésének javítására.

Reflux van a háttérben vagy nem?

 

A nyitott gyomorszáj tünetei a legtöbb esetben a reflux betegségekben szenvedőknél, valamint a különféle gyomorpanaszosoknál jelentkeznek. Nyitott gyomorszájról általában az átlagosnál lazább vagy gyengébb izomzattal bíró gyomorszáj esetén beszélhetünk, amely számtalan kellemetlen panasszal járhat, és bár hosszabb távon súlyosabb betegségek kialakulásához csak ritkán vezet, érdeme elgondolkodni a műtéti beavatkozáson mindazoknak, akik a nyitott gyomorszáj tüneteitől szenvednek.  Hogy mik a nyitott gyomorszáj tünetei?

Kísérőbetegségtől függően a panaszok közül a legáltalánosabbnak a rossz és bűzös lehelet mellett a gyomorból étkezés után a szájüregbe visszaáramló ételt tekinthetjük, ami gyakran nagy mennyiségű gyomorsavval jár együtt, hiszen a gyomorszáj az étkezés után nem tud kellő mértékben összezáródni, így onnan egyszerűen visszakerül az étel a nyelőcsőbe vagy a szájüregbe. A nyitott gyomorszáj tünetei éppen ezért a túlzott gyomorsav mellett a nyelőcsövet érintő betegségek – például fekélyes elváltozások – mellett gyakori hányás vagy hányinger is lehetnek, de a fogyás, az étvágytalanság és a székletürítési problémák is jellemzőek.