Orrmelléküreg gyulladás tünetei

Az orrmelléküregek nem mások, mint az arckoponyán belül megtalálható keskeny nyílások, amelyek összeköttetésben állnak az orrüreggel és a légzőszervekhez hasonlóan vastagon borítva vannak nyálkahártyával. Nátha esetén általában ezekben az orrüregekben keletkezik a váladék, súlyosabb megfázás esetén pedig ezek az orrmelléküregek gyulladnak be. Az orrmelléküreg gyulladás tünetei éppen ezért a leggyakrabban rendkívül általánosnak tekinthetők, például náthával, influenzával vagy szimpla megfázással járnak együtt, illetőleg ezek kísérőpanaszaival.

Az orrmelléküreg gyulladás tünetei közül a leggyakoribb a láz, a levertség, a fáradtság, az erősen sárgás, többnyire csak egyoldalú orrfolyás, ami leginkább nyomáshoz hasonló fejfájásban nyilvánulhat meg, ami gyakran nem csak a homlokon érezhető, hanem súlyosabb gyulladás esetén az arcon is.

Az orrmelléküreg gyulladás tünetei között a diagnózis felállításában biztos pont, ha az arc fájdalma kopogtatásra, lehajolásra, emelésre vagy köhögésre fokozódik, de az sem kizárt, hogy erősebb gyulladás esetén fogfájás és állkapocs-gyulladás léphet fel mellékes tünetként. Orrmelléküreg gyulladás esetén az illat- és az ízlelés érzése is elveszik, egyszerű otthoni kúrával azonban a betegség könnyedén kezelhető.