Parkinson kór tünetei

A parkinson kór tünetei minden esetben könnyedén felismerhetők, ám bizonyos esetekben akár évekig is eltarthat, míg diagnosztizálásra kerül a betegség. A parkinson kór ugyanis egy idült, minden esetben progresszív és teljesen ismeretlen eredetű betegség, amely egyes agyi struktúrák pusztulásával jár együtt.

Amennyiben a pusztulás bizonyítottan valamilyen baleset vagy egyéb betegség okán jött létre – infarktus például –, akkor csak parkinson szindrómáról beszélünk. A parkinson kór tünetei a legtöbb esetben már csak akkor jelentkeznek, amikor a páciensek elveszítették agysejtjeiknek legalább nyolcvan százalékát.

A parkinson kór tünetei egy klasszikus és jellemző panasz együttessel jelentkeznek, amelyek között elsődlegesen a kézremegést és a mozgásszegénységet, valamint a mozgáskoordinációs problémákat találhatjuk, amelyek tartási instabilitással, valamint az izomtónus által okozott merevséggel párosulnak. A parkinson kór tünetei lehetnek még későbbi stádiumban a gondolkodás lelassulása, amit fokozatos, de gyors értelmi hanyatlás követhet. A panaszok általában hosszú évek alatt alakulnak ki a pácienseknél, de a legtöbb betegnél általában nem fejlődik ki egyszerre az összes tünet.