Parlagfű allergia tünetei

Habár a Kárpát-medencében nem őshonos gyomnövény, a parlagfű allergia tünetei mégis évről-évre egyre több és több ember életét és mindennapjait keseríti meg a virágzási szezonban. A parlagfű ugyanis nagy mennyiségű, erősen allergén pollent tartalmaz, amely a légutakon keresztül jut be szervezetünkbe, éppen ezért az elsődleges panaszok a parlagfű allergia tünetei közül a szénanáthához vagy az asztmához hasonlítanak, de nem ritka, hogy előfordulnak ekcémás tünetek is, amelyek a nagyon heves allergén reakciók válthatnak ki.

A parlagfű allergia tünetei között tartjuk számon továbbá a viszketést, amely nem csak kívül jellemző – például orrviszketés –, hanem a nyálkahártyákon is előfordulhat, például szájpadlásviszketés formájában. Jellemző panasz lehet még a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a fulladás, valamint a nehézlégzés, mi főleg az éjszakai és a hajnali órákban jelentkezik, de a szemviszketés és a szem pirossága is komoly problémákat okoz.

A parlagfű allergia tünetei nagy általánosságban tovább tartanak egy hétnél és általában júliusban-augusztusban súlyosodnak vagy alakulnak ki a leggyakrabban. A parlagfűre allergiás betegek száma az elmúlt években rohamosan növekedett, aminek következtében manapság egyre több rendelet születik a gyomnövény irtására.

És egy érdekes videó: