Parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia egy immunrendszeri reakció, amelyet a parlagfű pollenjei okoznak. Az allergiás reakciókat általában azok az emberek tapasztalják, akik túlérzékenyek a parlagfű pollenjeire. A parlagfű egy gyomnövény, és pollenjei a levegőbe kerülve a légzőrendszerbe juthatnak, ahol allergiás tüneteket okozhatnak.

Az allergiás reakciók hátterében az áll, hogy az érintett személy immunrendszere tévesen azonosítja a parlagfű pollent veszélyesnek, és túlzott választ ad rá. Ennek eredményeként az immunrendszer különböző vegyületeket, például hisztamint termel, amelyek viszketést, könnyezést, orrfolyást, tüsszentést és egyéb allergiás tüneteket okoznak.

A parlagfű allergia okai a következők lehetnek:

 

  1. Genetikai hajlam: Ha a családban már előfordult allergia, akkor nagyobb az esélye annak, hogy valaki parlagfű allergiában szenvedjen.
  2. Környezeti expozíció: Azok, akik élnek olyan területeken, ahol sok a parlagfű, nagyobb eséllyel válnak allergiássá a parlagfű pollenjeire.
  3. Korai életkorban történő expozíció: Azok a gyermekek, akik már korán életükben ki vannak téve a parlagfű pollenjének, nagyobb eséllyel fejlesztenek ki allergiát.
  4. Egyéb allergiák: Azok, akik más allergiás betegségekben is szenvednek, például a poratka vagy az állati szőr allergiájában, nagyobb eséllyel lehetnek érzékenyek a parlagfűre is.
  5. Immunrendszer állapota: Az immunrendszer egészségi állapota is szerepet játszhat abban, hogy valaki allergiás reakciót mutasson a parlagfű pollenjére.

Az allergia kialakulása összetett folyamat, és több tényező együttes hatása lehet felelős érte. Ha valaki gyanítja, hogy parlagfű allergiája van, érdemes orvoshoz fordulnia, aki allergiavizsgálatokat végezhet el és segíthet a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Habár a Kárpát-medencében nem őshonos gyomnövény, a parlagfű allergia tünetei mégis évről-évre egyre több és több ember életét és mindennapjait keseríti meg a virágzási szezonban. A parlagfű ugyanis nagy mennyiségű, erősen allergén pollent tartalmaz, amely a légutakon keresztül jut be szervezetünkbe, éppen ezért az elsődleges panaszok a parlagfű allergia tünetei közül a szénanáthához vagy az asztmához hasonlítanak, de nem ritka, hogy előfordulnak ekcémás tünetek is, amelyek a nagyon heves allergén reakciók válthatnak ki.

A parlagfű allergia tünetei között tartjuk számon továbbá a viszketést, amely nem csak kívül jellemző – például orrviszketés –, hanem a nyálkahártyákon is előfordulhat, például szájpadlásviszketés formájában. Jellemző panasz lehet még a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a fulladás, valamint a nehézlégzés, mi főleg az éjszakai és a hajnali órákban jelentkezik, de a szemviszketés és a szem pirossága is komoly problémákat okoz.

A parlagfű allergia tünetei nagy általánosságban tovább tartanak egy hétnél és általában júliusban-augusztusban súlyosodnak vagy alakulnak ki a leggyakrabban. A parlagfűre allergiás betegek száma az elmúlt években rohamosan növekedett, aminek következtében manapság egyre több rendelet születik a gyomnövény irtására.

És egy érdekes videó: