Parvo tünetei

A parvo vírust a legtöbben csak úgy ismerik, mint a házi kedvenceinket, leginkább a kutyákat és a macskákat érintő nagyon súlyos, a legtöbb esetben halálos kimenetelű bélfertőzés kiváltóját. A parvo tünetei azonban embereken is jelentkezhetnek, sőt, leginkább a kisebb korosztály, a kisbabák vannak fokozottan kitéve a veszélynek. A parvo fertőzés a gyermekkor egyik leggyakoribb fertőzése, amit általában a B19 okoz és jellegzetes panaszai miatt könnyedén azonosítható.

A parvo tünetei valóban rendkívül jellegzetesek, a kezdő panaszok általában az arcon mutatkoznak, amikor a gyermek orcáján nagy piros foltok jelennek meg, ami első ránézésre úgy nézhet ki, mintha a gyerek megütötte volna magát vagy megpofozták volna. Néhány nap múlva – ez lehet egy, de akár négy nap is – ezek a foltok elterjednek a test többi részén, előbb általában a karokon, majd a hason és a lábakon.

A parvo tünetei a legtöbb esetben három hétig húzódnak el, a betegség pedig lázzal is együtt járhat. A parvo vírus fertőzését nagyon gyakran az ötödik betegségnek is nevezik, hivatalos neve pedig az eritema infekciozum. A kialakult fertőzés a legtöbb esetben könnyedén gyógyítható, későbbi mellékhatásokat ritkán okoz.