PCO szindróma tünetei

A policisztás ovárium, avagy pco szindróma tünetei az egyik legsúlyosabb petefészek betegséget jelölik, amely ugyanakkor nem csak a petefészekre, hanem nagy általánosságban a szervezet több szervét is érintő betegségre utal. A pco szindróma tünetei egy hormonális elváltozást jelölnek, amelyre az a jellemző, hogy a női szervezetben megszaporodnak a férfi hormonok, amelyek ugyan alapesetben is jelen vannak a női testben, de megszaporodásukkal számtalan kellemetlen problémát idézhetnek elő.

A pco szindróma tünetei emiatt elsősorban külső elváltozásokban nyilvánulnak meg, így túlsúlyban, szőrnövekedésben és pattanásos bőrben, de belső problémák is társulhatnak a panaszok mellé, így menstruációs probléma vagy fogamzási nehézség is előfordulhat.

Mivel a pco szindróma tünetei gyakran nem egyértelműek, ezért vérvizsgálat és hüvelyi ultrahang szükséges a diagnózis felállításához, ebből már kiderül a hormonszint növekedésének lehetősége, illetőleg a petefészek elváltozása is kimutatható. A pco szindrómával kapcsolatban kiemelendő, hogy a panaszok kialakulását követően fennállhat vércukorszint-probléma is, így a betegség kimutatásához gyakran van szükség terheléses vércukormérésre is.