PMS tünetei

PMS tünetei

A premenstruáció, avagy pms tünetei a nőknek azon érzelmi és testi változásait jelölő panaszok, amelyek a havi vérzés beköszönte előtt jelentkeznek. A pms tünetei között ma már több mint 150 féle panaszt tart nyilván az orvostudomány, de a legáltalánosabbnak az emlőérzékenység mellett a hányinger, a szorongás és az ingerlékenység tekinthető. A pms tüneteire általánosságban igaz, hogy személyenként változóak, de néhány panasz általánosságban minden nőnél tapasztalható.

A pms tünetei így lehetnek hangulati zavarok, például depresszió, általános szorongás, ingerlékenység vagy gyakori és gyors hangulatváltások, de mentális problémák is, például határozatlanság, lecsökkent koncentrációképesség és így tovább. A pms tüneteit fájdalmak is kísérhetik, a leggyakoribb az emlő érzékenysége, a fejfájás, a hasgörcs, valamint az izomfájdalmak, amelyek gyomorpanaszokkal, hányingerrel és hasmenéssel párosulhatnak.

A premenstruációs panaszok idegrendszeri problémákkal is együtt járhatnak, ami álmatlanságban, étvágytalanságban, fáradtságban, szédülésben, a szexuális szokások megváltozásában is megmutatkozhat. A pms tünetei közül gyakoriak lehetnek még a zsírosodó bőr és a haj is, valamint a pattanások megsokszorozódása, kialakulása.

Mi a teendő, ha valaki PMS-ben szenved:
Enyhe panaszok esetén elégséges lehet az életmód változtatás. A rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend sokat segíthet. Súlyosabb tünetek esetén viszont feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni. A nőgyógyászati kezelés rendszerint hormonpótlás vagy fogamzásgátló tabletta szedése formájában történik.