Prosztata megnagyobbodás tünetei

A kor előrehaladásával a férfiak prosztatájának mérete megnövekedik, amivel együtt a szerv elkezdi nyomni a húgycsövet és gyakran gyulladásos panaszokat okoz. Ez egy természetes folyamat, a prosztata megnagyobbodás tünetei ugyanis jóindulatú, nem daganatról beszélünk esetében, nem is egy fertőzésről, hanem egy természetes folyamatról, ami szinte minden változókorhoz közelítő férfit másként érint.

A prosztata megnagyobbodás tünetei a legtöbb betegséggel ellentétben csak nagyon lassan, fokozatos egymásutániságban jelennek meg, de egyidejűleg később több panasz is előáll, amelyek között a legtöbbször csak egy a domináns. A prosztata megnagyobbodás tünetei közül a leggyakoribbak a megsűrűsödő és nehézkes vizelés, amely gyakran minden előjel nélkül, rendkívül hirtelen tör rá a betegre, akár még éjszaka is képes felébreszteni a pácienst.

Ezeket a tüneteket ugyan más, lényegesen súlyosabb betegségek következményei is okozhatják, így például hólyaghurut vagy prosztatarák, ezért a panaszok észlelésekor mindig érdemes felkeresni egy orvost, főleg, mert a prosztata megnagyobbodása kezeletlenül akár gyulladásos állapotot is előidézhet, ami komoly fájdalmakkal jár együtt.