Rheumatoid arthritis tünetei

A sokízületi gyulladás, avagy a rheumatoid arthritis tünetei a mozgásszervek, de főleg a felső végtagok – különösképpen az ujjak – deformatív, reumás elváltozásait jelöli. A rheumatoid arthritis tünetei között a legáltalánosabbnak tekinthető, hogy a betegek mindig gyengébbnek érzék magukat a megszokottakhoz képest, mindemellett pedig fogyásnak indulnak. A betegséggel kapcsolatban az első árulkodó jel minden esetben a reggeli kézmerevség, amit rendszerint a kéz mindkét oldalát érintő, szimmetrikus ízületi gyulladás kísér.

A rheumatoid arthritis tünetei közül gyakori panasz még, hogy a végtagokban reumás csomók jelentkeznek, amelyek a legtöbb esetben a kézfejen, ritkábban a könyökön mutatkoznak először.

A betegség kezdő szakaszában domináns tünetnek tekinthető az ízületi gyulladás, amikor a legfőbb teendő, hogy gyógyszerekkel megállításra kerüljön a betegség súlyosbodása. A rheumatoid arthritis tünetei a betegség középső szakaszában a kezelés hiányában egyre csak súlyosbodnak, így mozgáskorlátozottság, izomsorvadás, a lágyrészek deformálása és visszatérő ínhüvelygyulladások tapasztalhatók. Legvégső stádiumban a rheumatoid arthritis tünetei akár teljes bénulás, de minden esetben ágyhoz kötöttséget vagy kerekesszéket igénylő mozgáskorlátozottság jelentkezik.