Sárgatest elégtelenség tünetei

A sárgatest elégtelenség tünetei közül a legáltalánosabb panasz, illetőleg sokkal inkább probléma a vetélés. A betegség hátterében hormonális elváltozás áll, a sárgatest ugyanis egy olyan szövet, amely a petefészekből kilökődő pete után maradt a petefészekben. A sárgatest elégtelenség tünetei általában szorosan összefüggenek azzal a problémával, hogy az alacsony progeszteron szint miatt a terhesség vagy egyáltalán nem jön létre, vagy a megtermékenyülés bár megtörténik, de a petesejt képtelen beágyazódni a méh nyálkahártyájába, így kilökődve onnan vetélést okoz.

A sárgatesteknek ugyanakkor nem csak a foganáskor, hanem a várandóság első három havában is rendkívül fontos szerepe van, hiszen a progeszteron nevű hormon a 15. hétig felelős azért, hogy a terhesség fennmaradjon, utána ezt a feladatot már a méhlepény veszi át.

A sárgatest elégtelenség tünetei között kiemelendő még a hormonrendszer egyensúlyának felborulása, illetőleg a petefészek különféle betegségeinek jelentkezése, de a rendellenesség akár a pajzsmirigy és a mellékvese elégtelen működéséhez is vezethet. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a sárgatest elégtelenség tünetei esetében anyagcsere problémák is jelentkezhetnek, így például lisztérzékenység vagy cukorbetegség.