Skizofrénia tünetei

A skizofrénia, mint betegség nem egy egységes kórkép, mindössze csak egy összefoglaló elnevezése a pszichotikus állapotokat kiváltó agyi betegségeknek, amelyekre jellemző, hogy a páciensek akaratai és gondolatai gyakran nincsenek összhangban egymással. A skizofrénia tünetei éppen emiatt gyakran egyénfüggők, hiszen ezek az állapotok járhatnak a realitásérzék elvesztésével, tudatzavarral, téveszmékkel, de súlyosabb esetekben akár még hallucinációkkal és érzékcsalódásokkal is.

A skizofrénia tüneteinek kialakulását az orvostudomány mai állása szerint számtalan betegség előidézheti, de megnyilvánulási formái is szerteágazók lehetnek. A skizofrénia tünetei általában pozitív és negatív panaszokra oszthatók fel, így például pozitív tünetről beszélhetünk a skizofrén reakciók többlete esetén – hallucináció, érzékcsalódás –, de negatív tünetről, ha hiányzik a pszichés működés – ilyenek például a depresszió vagy az érzelmek hiánya.

A skizofrén beteg általában rohamszerűen jelentkező időszakokat él át, amelyek esetében azt hiszi, hogy minden megváltozik körülötte, hangokat hall, képtelen elválasztani a valóságot a képzelettől, a külvilág történéseit pedig általában egy nagy és ijesztő képként rakja össze. A skizofrénia egy nagyon súlyos mentális betegség, kezelése minden esetben kórházi körülmények között, szakemberek segítségével történik.