Staphylococcus aureus tünetei

A staphylococcus aureus tünetei a staphylococcus baktérium által okozott szervi gennyes gyulladásokból fakadnak. Ezeket a baktériumokat a legtöbb esetben valamilyen fertőzött élelmiszerrel vesszük magunkhoz, és bár vegyes populációban rosszul szaporodnak, előfordulhat, hogy megsokasodnak a szervezetben, így a staphylococcus aureus tünetei az utóbbi években a leggyakoribb ételmérgezéssel járó panaszokat produkálták. A baktérium száraz és savas környezetben is képes szaporodni, igencsak ellenálló fajta, ahhoz pedig, hogy képes legyen betegséget okozni, ahhoz elégséges mikrobaszám és méreganyag is szükségeltetik.

A staphylococcus aureus tünetei külsőleg általában nem jelentkeznek azonnal, a fertőzést követően semmilyen elváltozás nem tapasztalható, de mintegy 30 perccel a baktériumok elszaporodását követően hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás és izomgörcsök is felléphetnek.

A rendkívül hevesen jelentkező fájdalmak mellett gyomor és bélgyulladás is bekövetkezhet, súlyosabb esetben pedig látászavar és hőemelkedés is. A staphylococcus baktérium megszűnésével a gyógyulás még nem száz százalékos, a méreganyagok ugyanis ugyanolyan hatékonyak maradnak, kiújulásuk pedig a baktériumok megszaporodásával könnyedén bekövetkezhet.