Struma tünetei

A pajzsmirigygyulladás, avagy a struma tünetei között a legjellemzőbbnek tekinthető a nyak megvastagodása, amelyet a pajzsmirigy jelentős megvastagodása okoz. Gyakori panasz, hogy a nyakon különféle nagyságú duzzanatok jelentkeznek, amelyek attól függően, hogy kifelé vagy befelé növekednek, nehezítik a nyelést és követik is a nyelőcsőmozgást. Ha a betegség nagyon előrehaladott állapotban van, a struma tünetei között előfordulhat, hogy a megnagyobbodás összenyomja a légcsövet, így nehézlégzés vagy gyakori fulladásszerű panaszok jelentkeznek.

A struma tüneteinek jelentkezésekor általános eldöntendő kérdés, hogy a megnagyobbodás – a látható daganatok ellenére is – jó vagy rosszindulatú. Ezt elsődlegesen egy laboratóriumi vizsgálat állapítja meg, amikor megállapítják, hogy a pajzsmirigy elegendő mennyiségű hormont termel-e, netán csökkent a működése.

Ha ismeretlen tőről fakadnak a struma tünetei, abban az esetben speciális, többnyire izotópos vizsgálattal határozzák meg a betegség súlyosságát, de sejtminta vételezésére is szükség lehet, ami kellemetlen ugyan, de nem jár nagyobb fájdalommal. Minderre azért van szükség, mert a struma tünetei nem bizonyítják egyértelműen a jó vagy rosszindulatú elváltozás lehetőségét.