Súlyos depresszió és a szorongás tünetei

Súlyos depresszió és a szorongás tünetei

A depresszió egy tipikusan olyan mentális betegség, amelynek esetében nem beszélhetünk súlyossági szintekről, a depresszió az depresszió, még az enyhébbnek hitt változatok mögött is ott lapulhat annak a veszélye, hogy a páciens egyik pillanatról a másikra, akár egy külső inger hatására is hirtelen kárt tesz magában. A súlyos depresszió tünetei akkor jelentkezhetnek, ha a betegnél már hosszú ideje fennálló, bizonyított betegségről van szó, és nem csak általános rosszkedvről vagy tinédzserkori „trendkövetésről”.

A súlyos depresszió tünetei azáltal különböztethetők meg a többitől, hogy minden esetben fizikai megnyilvánulásai is vannak. Ez a legtöbb esetben elhízás, vagy kóros soványság, étvágytalanság, állandó kedvetlenség, a mosolygás képességének elvesztése, a beszélgetések vagy megnyilvánulások közben jelentkező halálvágy vagy a halál témakörének irányában való nagyobb érdeklődés.

A súlyos depresszió előjele lehet, ha a páciens öngyilkossági kísérletet hajtott végre, netán gyakran sérti meg magát súlyosabban is valamilyen szúrószerszámmal. Ne keverjük össze az enyhe felületi karcolásokat, avagy a „trendkövetést” a valódi sérülésekkel!

A szorongás tünetei
A szorongás tünetei nehezen meghatározhatók, hiszen maga a szorongás már általában valamilyen kísérőbetegség vagy probléma tünete, általános panasza, amely így is számtalan kellemetlenséggel párosul. A szorongásos állapot a legtöbb esetben mentális betegségekkel párosul, így depresszióval vagy skizofréniával, de szinte az összes komolyabb betegség kísérője lehet a probléma, a szorongás tünetei ugyanis hosszabb kórházi kezelések, kellemetlen betegségek vagy gyógyíthatatlan, netán halálos kimenetelű kórok esetében is felüthetik a fejüket.

A szorongás tünetei többnyire általánosak, így például lehetnek akár pánikszerűek is, a pánikroham és a szorongás ugyanis szintén gyakori együttes panaszok. A szorongásos állapotot szinte minden esetben a hirtelen hangulatváltozások jellemzik – általában rossz és még rosszabb között váltakozva –, de jelentkezhet hirtelen hidegverejtékezés, hidegrázás, étvágytalanság, alvászavar, hosszabb távon kóros elhízás vagy soványság, bizonyos esetekben pedig a szorongás tünetei komolyabb betegségeket is kiválthatnak, így például súlyos gyomorpanaszokat, gyomorfekélyt, általános stressz-érzetet vagy idegi labilitást.