Szélütés tünetei

A stroke, avagy a szélütés tünetei általában mindig azonnal jelentkező panaszokat eredményeznek, hiszen a betegséget egy agyi ér elzáródása okozza, amelynek köszönhetően az agy bizonyos részén oxigénhiányos állapot alakul ki, így az idegsejtek képtelenek a megszokott módon működni. Mivel az agy bármelyik területén bekövetkezhet a stroke, ezért a szélütés tünetei rendkívül változatosak lehetnek, de vannak úgynevezett általános panaszok, amelyek nagy általánosságban mindig érvényesek a szélütéses betegekre.

Ilyen általános tünetek az arc, a kar vagy a láb egy oldalon fellépő hirtelen gyengesége, amely gyakorta lehet csak egyszerű érzéketlenség, de súlyosabb esetekben akár bénulás is. A szélütés tünetei lehetnek még, ha hirtelen beszédértési vagy hangképzési zavarok jelentkeznek, de az elhomályosuló- vagy kettős látás is az árulkodó panaszok közé tartozik.

A szélütés tüneteinek kialakulásakor jelentkezhet szédülés, egyensúlyvesztés és mozgási zavar is, de a memóriazavarok, a zavartság és a minden előzmény nélküli, rendkívül erős fejfájás is. A panaszok mellé gyakorta nyaki merevség, arcfájdalom, hányás és tudatzavar is jelentkezhetnek.