Szénanátha tünetei

A szénanátha a légúti allergia egyik általános megjelenési formája, a szezonális allergiát kísérő orrnyálkahártya-gyulladás panasz-együttesének összefoglaló neve. A szénanátha tünetei elsősorban a levegőben terjedő virágporok, illetőleg egyéb pollenek miatt alakulnak ki, a jellegzetes előjelek között pedig tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás és egyéb hétköznapinak tekinthető tünetek találhatók. Beszélhetünk szezonális és nem szezonális szénanátháról, előbbi esetében a szénanátha tünetei egy hónap alatt általában elmúlnak, utóbbi esetében azonban akár a tél kivételével folyamatosan fennállhatnak.

A szénanátha tünetei a szezonális allergiát tekintve lehetnek vizes orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés és orrdugulás, de gyakori kísérő panasz lehet a különféle szemtünet is, elsősorban viszketés, könnyezés, súlyosabb esetben kötőhártya-gyulladás vagy szem környéki ödéma.

A szénanátha tünetei gyakran más allergiás reakcióval is társulhatnak, így asztmával vagy atopiás bőrtünetekkel. A betegséget gyakran fáradtság, fejfájás és a koncentrálóképesség elvesztése is kísérheti, de vannak olyanok is, akik a szénanátha következtében ingerlékennyé vagy mentálisan labilissá válnak.