Szénanátha tünetei

A szénanátha, más néven szezonális allergiás rhinitis, az allergiás reakciók egyik típusa, amelyet pollenek okoznak, leggyakrabban tavasszal és kora nyáron.

A szénanátha tünetei a következők lehetnek:

 

  1. Tüsszögés: Gyakori és ismétlődő tüsszögés jellemző a szénanáthára.
  2. Orrdugulás vagy orrfolyás: Az orrnyálkahártya irritációja miatt az orr dugulhat vagy folyhat.
  3. Viszkető orr vagy szemek: A pollenekkel való érintkezés a szemeket és az orrot is viszketővé teheti.
  4. Vörös, könnyező szemek: Az allergiás reakció hatására a szemek vörössé válhatnak és könnyezhetnek.
  5. Viszkető torok vagy fül: A torok és a fül is viszkető lehet az allergiás reakció miatt.
  6. Fáradtság: Az allergiás tünetek gyakran kimerültséget is okozhatnak.
  7. Fejfájás: Néhányan szénanátha esetén fejfájást is tapasztalhatnak.

Ezen tünetek egyének között változhatnak az allergiás válaszok és a pollenek típusától függően. A szénanátha szezonális, tehát a tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor a pollenkoncentrációk magasak. Fontos megjegyezni, hogy a szénanátha hosszú távú kezelése érdekében orvossal kell konzultálni. Az orvosok antihisztaminokat, orrspray-ket és egyéb gyógyszereket is felírhatnak a tünetek enyhítésére. Allergiavizsgálatra is szükség lehet annak meghatározásához, melyik pollen okozza a tüneteket, és hogy hatékonyan kezelhessék azokat.

A szénanátha a légúti allergia egyik általános megjelenési formája, a szezonális allergiát kísérő orrnyálkahártya-gyulladás panasz-együttesének összefoglaló neve. A szénanátha tünetei elsősorban a levegőben terjedő virágporok, illetőleg egyéb pollenek miatt alakulnak ki, a jellegzetes előjelek között pedig tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás és egyéb hétköznapinak tekinthető tünetek találhatók. Beszélhetünk szezonális és nem szezonális szénanátháról, előbbi esetében a szénanátha tünetei egy hónap alatt általában elmúlnak, utóbbi esetében azonban akár a tél kivételével folyamatosan fennállhatnak.

A szénanátha tünetei a szezonális allergiát tekintve lehetnek vizes orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés és orrdugulás, de gyakori kísérő panasz lehet a különféle szemtünet is, elsősorban viszketés, könnyezés, súlyosabb esetben kötőhártya-gyulladás vagy szem környéki ödéma.

A szénanátha tünetei gyakran más allergiás reakcióval is társulhatnak, így asztmával vagy atopiás bőrtünetekkel. A betegséget gyakran fáradtság, fejfájás és a koncentrálóképesség elvesztése is kísérheti, de vannak olyanok is, akik a szénanátha következtében ingerlékennyé vagy mentálisan labilissá válnak.