Szifilisz tünetei

A szifilisz tünetei a legtöbb esetben az óvszer nélküli nemi aktus következtében alakulnak ki. A fertőzés általában a sérült bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül hatol be a szervezetbe. A betegség esetében három fázist különböztethetünk meg, az elsőnél a szifilisz tüneteinek jelentkezését értjük, amelyek általában a fertőzést követő 10 nap vagy 6 hét után jelennek meg, általában ovális fekélyek formájában, amely a nemi szerveken, a végbélen vagy a szájon jelennek meg.

Ezek a panaszok általában kezelés nélkül is elmúlnak, de a szifilisz tünetei a második fázisban csak tovább erősödnek és súlyosbodnak. A fekélyek megjelenését követő 1-6 hét után apró, a bőrfelszínből enyhén kiemelkedő piros kiütések jelentkeznek, amelyek az egész testen, még a tenyéren és a talpon is észlelhetők. A kiütések rendkívül fertőzők és akár egy évig is fennállhatnak.

A szifilisz tünetei a harmadik stádiumba lépve a legsúlyosabbak, ilyenkor már távoli szervkárosodások is mutatkozhatnak, károsodás éri továbbá a központi idegrendszert, de mutatkozhat agysorvadás, a gerincvelő kötegeinek pusztulása, ebből fakadó leépülés, mozgászavar, érzékszervi kiesések és így tovább.