Szívinfarktus tünetei

A szívinfarktus tünetei akkor jelentkeznek, ha a szív oxigénigénye meghaladja a koszorúerek oxigénszükségletét, ennek köszönhetően ugyanis a szívizom hosszabb távon elégtelen működésbe kezd és elhal. A szívinfarktus tünetei közül a legjellemzőbbek a szegycsont mögött érzett fájdalom, amely lehet csekély, de rendkívül intenzív is. Gyakori panasz még a kisujj irányába, de mindenképpen az alkar felé sugárzó, gyakran bénító erővel bíró fájdalom, ugyanakkor egy kisebb szívinfarktus akár tünetmentesen is lefolyhat, ez főleg időseknél vagy cukorbetegeknél fordul elő.

Ennél azonban sokkal jellemzőbb, hogy a szívinfarktus tünetei óriási fájdalommal járnak együtt, amelyek a karokba, a vállba, esetenként a hátba, a hasba, sőt az állkapocsba és a fogakba is kisugározhat. Az is gyakori panasz, hogy a fájdalmak nem közvetlenül szívtájékon, hanem a test egy távoli pontján jelentkeznek.

Ezek a fájdalmak általában 20 percnél tovább tartanak és nitroglicerinre egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mértékben enyhülnek. A fájdalom tünetei a legtöbb esetben görcsösek és nyomásszerűek lehetnek, társuló tünetként pedig felmerülhet légszomj, köhögés, hányinger, hányás és szorongás is.

A szívroham nagy mértékben függ attól, hogy a beteg mennyi idős, van-e neki valamilyen társbetegsége, illetőleg, hogy a roham a szív melyik izomterületét érintette. A szívroham tünetei nagy általánosságban megegyeznek a szívinfarktus tüneteivel. A panaszok rendszerint nagyon hirtelen kezdődő, a szegycsont mögötti szorító, markoló, nyomó érzéssel együtt jelentkeznek, amelyek a vállba sugároznak, de gyakori, hogy a kisujjak felé, a hátba, netán az állkapocsba sugárzik a fájdalom. A szívroham tünetei pihenésre nem szűnnek meg, de fizikai terhelésre rosszabbodnak.

A panaszok között nagyon gyakori a hányinger, a hányás, a hideg verejtékezés, a vérnyomás hirtelen lecsökkenése, illetőleg az ezekből származó halálfélelem. A szívroham tünetei gyakran egészen eltérő tüneteket is produkálhatnak, így például alsófali infarktus esetén nem ritka az erős hasi fájdalom sem. A szívroham gyakran teljesen tünetmentesen is lejátszódhat, erre általában csak utólagos orvosi vizsgálatok derítenek fényt.

A szívroham általában valamilyen nitrát tartalmú gyógyszerrel enyhíthető,  a szerteágazó tünetek miatt azonban a diagnózis még a sokat látott orvosok számára sem mindig egyértelmű.