Teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök, más néven lateralis epicondylitis, egy fájdalmas állapot, amely a könyök külső részén található csontnyúlvány (epicondylus lateralis) gyulladását jelenti. A teniszkönyök a sportolók és azok számára is gyakori, akik sokat használják a karjukat a munkájuk során.

A teniszkönyök tünetei közé tartoznak

 

  • Fájdalom a könyök külső részén: A legjellemzőbb tünet a könyök külső részén jelentkező fájdalom, amely fokozatosan vagy hirtelen jelentkezhet.
  • Fájdalom a kar mozgatásakor: A fájdalom általában akkor jelentkezik, amikor a kar terhelésnek van kitéve, például teniszezés vagy más sporttevékenységek során, vagy amikor a karat megpróbáljuk kinyújtani.
  • Gyengeség a karban: A teniszkönyök súlyosabb esetekben gyengeséget és fáradtságot is okozhat a karban.
  • Érzékenység a külső könyökhöz: Az érintett terület érzékenysége és duzzanata is előfordulhat.

A teniszkönyök oka általában a könyök túlterhelése, például ismétlődő mozdulatok vagy erős nyomás miatt. A megfelelő pihenés, gyógytorna, fájdalomcsillapítók vagy gyulladáscsökkentők alkalmazása általában segíthet a tünetek enyhítésében. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, érdemes orvoshoz fordulni, mert esetenként szükség lehet injekciókra vagy sebészeti beavatkozásra is.

A teniszkönyök nem más, mint a könyék egyik könnyű sérülésének komoly fájdalommal járó elnevezése, amely abból áll, hogy a nagyobb fizikai igénybevételt követően begyullad a felkarcsont alsó része, aminek köszönhetően a könyökön éles fájdalom jelentkezik. A betegség fő kiváltó oka könyökízület érő ismétlődő, sokszor monoton igénybevétel.  A teniszkönyök tünetei közül a legelső és legáltalánosabb a fájdalom, amely a legtöbb esetben a könyökízület külső részén jelentkezik, rendszerint lassan fejlődik, de állandó és fokozódó a fájdalom. A panaszok felerősödhetnek, amennyiben működésbe lépnek az alkari feszítőizmok.

A teniszkönyök tüneteire utalhat még, amennyiben minden olyan tevékenység fájdalommal kísért, amely a csukló nyújtásán alapul. Ilyen esetben az alkarban általános gyengeség lép fel, amely fokozódik a tárgyak felemelésénél vagy megfogásánál. A fájdalom tovább erősödhet, amennyiben a csuklót a könyökízület felé hajlítják. A teniszkönyök tünetei akkor a legfájdalmasabbak, ha a páciens a kezét vagy a tenyerét leteszi az asztalra, majd a kézfejét az ellenállással szemben próbálja meg csuklóból felemelni.

A teniszkönyök diagnosztizálása tehát egyszerű, de amennyiben mégis kételyek merülnének fel, a betegség tüneteit minden esetben a könyökcsont megnyomásakor jelentkező éles, hasító fájdalom kíséri.