Teniszkönyök tünetei

A teniszkönyök nem más, mint a könyék egyik könnyű sérülésének komoly fájdalommal járó elnevezése, amely abból áll, hogy a nagyobb fizikai igénybevételt követően begyullad a felkarcsont alsó része, aminek köszönhetően a könyökön éles fájdalom jelentkezik. A betegség fő kiváltó oka könyökízület érő ismétlődő, sokszor monoton igénybevétel.  A teniszkönyök tünetei közül a legelső és legáltalánosabb a fájdalom, amely a legtöbb esetben a könyökízület külső részén jelentkezik, rendszerint lassan fejlődik, de állandó és fokozódó a fájdalom. A panaszok felerősödhetnek, amennyiben működésbe lépnek az alkari feszítőizmok.

A teniszkönyök tüneteire utalhat még, amennyiben minden olyan tevékenység fájdalommal kísért, amely a csukló nyújtásán alapul. Ilyen esetben az alkarban általános gyengeség lép fel, amely fokozódik a tárgyak felemelésénél vagy megfogásánál. A fájdalom tovább erősödhet, amennyiben a csuklót a könyökízület felé hajlítják. A teniszkönyök tünetei akkor a legfájdalmasabbak, ha a páciens a kezét vagy a tenyerét leteszi az asztalra, majd a kézfejét az ellenállással szemben próbálja meg csuklóból felemelni.

A teniszkönyök diagnosztizálása tehát egyszerű, de amennyiben mégis kételyek merülnének fel, a betegség tüneteit minden esetben a könyökcsont megnyomásakor jelentkező éles, hasító fájdalom kíséri.

Címkék: , , ,