Térdízületi gyulladás tünetei

Akárcsak a legtöbb ízületi probléma, úgy általában a térdízületi gyulladás tünetei is rendkívül nagy fájdalmakkal járnak. Az előrehaladottságtól függően a térdízületi gyulladás tünetei lehetnek enyhébbek, de akár nagyon súlyosak is, előbbi esetben csak enyhe, majdhogynem reumás fájdalmakkal járnak együtt, utóbbi esetben azonban gyakran deformációval kísért, a testtartásra is hatást gyakorló panaszok jelentkezhetnek.

A térdízületi gyulladás tünetei ugyanakkor megegyeznek a hagyományos ízületi gyulladás panaszaival, a különbség azonban az, hogy vannak térd-specifikus problémák, így például az alsó végtagok mozgathatóságának hiánya vagy degradálódása, amelyeket mozgáshiányt előidéző állapot, részleges bénulás is kísérhet. A térdízületi gyulladásra ugyanakkor jellemző a térd duzzanata, amelyet égő, feszítő, gyakorta lüktető fájdalom kísér.

A térdízületi gyulladás tünetei közül a legjellemzőbb az úgynevezett indítási fájdalom, amely leginkább akkor jelentkezik, amikor az adott ízület hosszú időn keresztül tartós nyugalomban volt, a páciens például aludt vagy pihent. Ez a felkelés utáni meleg fürdő hatására elmúlik, de a térdízületi gyulladás tünetei közül az egyik legkínzóbb fájdalomnak tekinthető.