Terhességi toxémia tünetei

A terhességi toxémia tünetei általában a terhesség második felében alakulnak ki és jellegzetes tünetekkel, extrémebb esetekben pedig a magzati és az anyagi élet veszélyével járó betegség. A terhességi toxémia általában egy immunológiai eredetű betegség. A másodlagos terhességi toxémia tünetei általában már korábban fennálló súlyosabb betegségek talaján jelentkeznek, így magas vérnyomás, netán cukor- vagy vesebetegség esetében. A betegség általában az újabb és újabb terhességek alatt tovább fokozódik, és a legtöbb esetben a kismama alapbetegségét is képes súlyosbítani.

A terhességi toxémia tünetei általában a tromboxán hatásból adódnak, ezáltal megnövekedik az érfalak átjárhatósága, ami a test egész területén vizenyőben vagy fehérjevizelésben mutatkozik meg. Mivel az erek összehúzódnak, így a terhességi toxémia tünetei között tartjuk számon a magas vérnyomást, extrémebb esetekben pedig a trombózishajlam miatt akár a lepénykeringés is lecsökkenhet, amitől lepényelégtelenség alakulhat is.

A legsúlyosabb esetben előfordulhat, hogy az anyánál a terhességi toxémia tünetei epilepsziás görcsökben mutatkoznak meg, a több helyen kialakuló miktotrombózis miatt pedig akár vérzékenység is kialakulhat.