Tüdőtágulat tünetei

A tüdőtágulat egy idült, elzáródásos tüdőbetegség, amelyet más néven emfizémának is neveznek. A tüdőtágulat tünetei a tüdőhólyagocskák kitágulásával, illetőleg azok előrehaladott károsodásával hozhatók összefüggésbe. Azért nevezzük idült betegségnek, mert a legfőbb tünete a légzés megakadályozása. A tüdőtágulat tünetei és maga a betegség is az idült hörghurut egyenes következménye, amely egy nagyon súlyos betegség és a legtöbb esetben a dohányzással áll összefüggésben, kezelése, gyógyítása rendkívül nehézkes.

Az emfizéma, avagy a tüdőtágulat tünetei között igencsak jellemző a sípoló be- és kilégzés, amely a légzési nehézségek miatt alakul ki. Jellemző panasz még, hogy terhelésre fokozódik a légszomj, a légzés ilyenkor nagy igénybevétellel járt együtt. Ezzel egyetemben a tüdőtágulat tünetei lehetnek még a hordó alakú mellkas, a púpos hát, valamint a kidomborodó mellkas-izom, de a légzési problémák miatti lila ajkak, a fáradékonyság és a fáradtság, illetőleg az alvászavarok is ide sorolhatók.

A tüdőtágulat tüneteinek többségét leginkább az idült légzési nehézségek váltják ki, így ennek számlájára írható a depresszió és a súlygyarapodás is.