Ureaplasma tünetei

Az ureaplasma tüneteit egy szexuálisan terjedő fertőzés váltja ki, amely nem összekeverendő a gonococcus okozta húgycsőgyulladással, a panaszok hátterében ugyanis az ureaplasma urealyticum nevű baktérium áll. A szexuális érintkezés útján terjedő ureaplasma tünetei elég általánosak a nemi betegségeken belül, sőt, férfiak és nők esetében is más panaszokat okoznak.

Férfiak esetében az ureaplasma tünetei közül a leggyakoribb a húgycső gyulladása, amely égő vizelést, gyakori vizelési ingert, valamint híg és áttetsző váladékozást eredményez, valamint a pénisz nyílásának vöröses elszíneződését.

A nők esetében az ureaplasma tünetei a legtöbb esetben szinte egyáltalán nem jelentkeznek, amennyiben mégis okoz panaszokat, azok sokkal összetettebbek, mint a férfiaknál. A nőknél ugyanis a tünetek között ugyanúgy megtalálható a csípő, égető érzés a gyakori vizelési ingerek mellett, de ezt gyakran kíséri alhasi fájdalom, valamint húgycső-, hüvely- és méhnyak-gyulladás. A szexuális szokásoktól eltérően az ureaplasma tünetei megjelenhetnek a garat és a végbél környékén is, ami a fertőzött terület fájdalmát és a mellé kapcsolódó sárgás váladékozást eredményez.