Üszkösödés tünetei

Az üszkösödés esetében – alapesetben – kétféle változatot különböztethetünk meg, így a betegség száraz és nedves változatát. A száraz üszkösödés tünetei lassan fejlődnek ki, a betegség esetében ez a változat a leggyakoribb. A panaszok ebben az esetben többnyire az üszkös terület fokozatos zsibbadása és hidegségérzete, amit lassan piros vonal kezd el körülhatárolni. Az üszkösödés tünetei felerősödnek, ha a bekövetkezik a szöveti halál, ilyenkor némi fájdalom is tapasztalható, az adott terület pedig csakhamar pirossá, majd barnává, végső stádiumban pedig feketévé változik.

A nedves üszkösödés tünetei lényegesen fájdalmasabbak és súlyosabbak, mint a betegség száraz változatáé, ami elsősorban annak köszönhető, mert a fertőzés bakteriális eredetű, amely ránézésre leginkább egy súlyos égési vagy fagyási sérüléshez hasonlítható. A nedves üszkösödés tünetei a leggyakrabban cukorbetegeknél jelentkeznek, ebben az esetben általában komoly kárt okoznak a lábujjakkal vagy a lábbal, így előfordulhat akár fokozatos amputáció is, aminek köszönhetően a beteg akár mindkét lábát is teljesen elveszítheti, később pedig belehalhat a betegségbe.

Mivel az üszkösödés nagyon gyorsan terjed és halálos is lehet, ezért kezelését minél gyorsabban meg kell kezdeni. A nedves üszkösödés tünetei ebben az esetben a megduzzadt, gyakran gennyedző és büdös duzzanat és a láz.