Vesekő és a vesekövesség tünetei

A vesekővesség (urolithiasis vagy nefrolithiasis) egy olyan állapot, amikor a vesékben vagy az húgyutakban (húgyvezetékek, húgyhólyag) kialakulnak kőzetek, amelyek a vizelettel ürülnek. A vesekővesség tünetei változhatnak az állapot súlyosságától és a kő méretétől függően. Az alábbiakban felsorolom a lehetséges tüneteket:

  1. Deréktáji vagy oldalsó fájdalom: A vesekők gyakran fájdalmat okoznak a hát alsó részén vagy az oldalakon, ahol a vesék találhatók. A fájdalom lehet tompa vagy éles, és időről időre előfordulhat vagy állandó lehet.
  2. Fájdalom a hasban vagy az alsó hasban: A vesekők mozgása vagy a húgyutakban való elakadásuk okozhat fájdalmat a has alsó részén vagy az ágyék területén.
  3. Fájdalmas vizeletürítés: A vesekő okozhat fájdalmat és égő érzést a vizelés során. A vizelet lehet véres vagy zavaros is.
  4. Gyakori vizelési inger: A vesekő jelenléte a húgyutakban irritációt okozhat, ami gyakori vizelési ingert eredményezhet, különösen éjszaka.
  5. Hányinger és hányás: A vesekő okozta fájdalom és a szervezet válaszként fellépő stressz néha hányingert és hányást is okozhat.
  6. Hidegrázás és láz: Amennyiben a vesekő miatt fertőzés alakul ki, hidegrázás és láz is kialakulhat.
  7. Vizeletürítés nehézségei: A vesekő elakadása a húgyutakban problémákat okozhat a vizelet átjutásában, és ebből adódóan nehezített vagy fájdalmas vizelés lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a vesekővesség tünetei változóak lehetnek, és nem mindenki tapasztalja ugyanazokat a tüneteket. Ha valaki vesekővesség gyanújával küszködik, orvosi vizsgálatra van szükség a pontos diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés elindításához.

 

A vesekő tüneteiről és kezelési módjairól esik szó, valamint a gyógygomba hatásairól beszél Varga Gábor hatóanyag szakértő. Fontos: jelenleg hatályban lévő EU-s és magyar jogszabályok alapján az étrend kiegészítőknek ill. semmilyen más élelmiszernek (pl. fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a video filmekben látható állapotjavulások és egyéb nyilatkozatok nem vonatkoztathatók a vargagyogygomba.hu ill. a Max-Immun Kft. és más cégek étrend kiegészítő és élelmiszer termékeire sem.