Visszér tünetei

A visszér tünetei minden esetben a vénák kóros kitágulásától keletkeznek, ami elsősorban alkati megbetegedés, semmint örökletes, de utóbbi hajlam is nagy szerepet játszik a betegségnél. Kialakulásában nagy szerepet játszik a vénák, de leginkább a végtagok megterhelése. A visszér tünetei minden esetben rontják a végtag vérkeringését, a legsúlyosabb esetben pedig szövődményként akár trombózis is bekövetkezhet.

Az előfordulási adatok tekintetében az évek múlásával kijelenthető, hogy a vénák fala meggyengül, így a visszér gyakran egy természetes folyamat következménye, de súlyos elhízással vagy várandósággal könnyedén fokozható a terhelés. A vénás rendszer gyengesége bizonyítottan genetikai hajlam, az viszont, hogy egyre több embert és egyre súlyosabban érintenek a visszér tünetei, az leginkább az életmódbeli problémáknak köszönhető, így az ülőmunkának, a mozgáshiánynak, a túlsúlynak vagy éppen a dohányzásnak.

A visszér tünetei általánosságban fájdalmas végtagokkal és a kidudorodott vénákkal járnak, amelyek gyakran bekékülnek és befeketednek a visszér hatására. A visszér tüneteinek jelentkezésekor érdemes mindig figyelemmel kísérni a betegséget, az ugyanis később súlyosabb szövődményeket eredményezhet.