A rühesség tünetei

A rühesség, más néven scabies, egy parazita által okozott fertőző bőrbetegség, melyet az emberi rühesség atkája (Sarcoptes scabiei) okoz. Ez az atka kisebb, mint a tűszúrás fejénél, és kifejezetten a bőr alatt él, tojásait rakja és a bőr felszínén mozog.

A rühesség leggyakoribb okai

Közvetlen bőrkontaktus: A leggyakoribb terjedési mód a közvetlen bőrkontaktus más fertőzött személyrel. A rühesség atkái az érintés útján átadhatók, például szexuális kapcsolatok során vagy közvetlen fizikai érintkezés révén, például alvás közben.

Tárgyak megosztása: Bár kevésbé gyakori, az atkák néha átvihetők a fertőzött ruházatról vagy ágyneműről. Ha egy fertőzött személy ruháit, ágyneműjét vagy törölközőjét másokkal megosztják, a paraziták könnyen terjedhetnek.

Környezeti terjedés: Bár ritkábban fordul elő, az atkák időszakot is tölthetnek a környezetben, például a ruhákban vagy a bútorokon. Ha egy fertőzött személy érinti ezeket a felületeket, másoknak is fertőzést okozhat.

Gyengült immunrendszer: A gyengült immunrendszerű emberek, például idősek vagy immunszuppresszáns kezelés alatt állók, nagyobb valószínűséggel lehetnek fogékonyak a rühességre.

Fontos megjegyezni, hogy a rühesség nem jelent károsodást a személyes higiéniában vagy tisztaságban. Bár a fertőzés könnyebben terjedhet, ha az általános higiéniai intézkedések nem megfelelőek, még a legtisztább emberek is fertőződhetnek.

A rühesség jellemző tünetei

A rühesség, más néven scabies, jellemző tünetei általában viszketés és bőrkiütések. A tünetek általában néhány héttel a fertőzés után jelentkeznek, mivel ez az idő szükséges az atkák szaporodásához és a reakciók kialakulásához. A rühesség tünetei között a következők szerepelnek:

  1. Intenzív viszketés: Ez az egyik legjellemzőbb tünet, és általában éjszaka súlyosbodik vagy a hő hatására fokozódik. A viszketés oka az atkák és az általuk ásott járatok irritációja.
  2. Bőrkiütések: A rühesség által okozott bőrkiütések gyakran előfordulnak a kézen, a lábon, a könyökhajlatokban, a hónaljban, a fenéken és a nemi területen. Ezek a kiütések lehetnek pirosak, szürkések vagy dudorosak.
  3. Vörös csíkok és vonalak: Az atkák által ásott bőrfelület nyomai lehetnek vörös csíkok vagy vonalak, amelyek az atkák mozgási útját jelzik.
  4. Pöttyök és dudorok: A bőrön megjelenő pöttyök és dudorok lehetnek az atkák által okozott reakciók vagy az atkák által elhelyezett tojások nyomai.
  5. Bőrgyulladás és irritáció: A viszketés és az atkák által okozott irritáció miatt a bőr gyulladt és irritált lehet.

A rühesség tünetei általában nem korlátozódnak a fertőzött területekre, hanem terjedhetnek más testrészekre is, például a szemhéjakra, az ujjakra vagy a lábakra. Az atkák terjedése és a tünetek súlyossága változhat az egyén és a fertőzés típusától függően.

Ha gyanítja, hogy rühességet kapott, fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében. A rühesség kezelése általában aktuális krémek vagy kenőcsök, valamint az atkák által elhelyezett tojások eltávolítását célzó intézkedések alkalmazását jelenti.