Nyirokcsomó gyulladás tünetei

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek környékén elhelyezkedő szervek, amelyek elsődlegesen szűrő funkciókat töltenek be, amennyiben ugyanis a szervezet valamilyen súlyos kórokozóval találkozik, a nyirokcsomóban elszaporodnak a limfociták, amelyek hatékonyan képesek felvenni a küzdelmet a legádázabb fertőzésekkel szemben is.

A nyirokcsomó gyulladás tünetei és a nyirokcsomók megnagyobbodása minden esetben együtt jár, utóbbi általában ártalmatlan és nyom nélkül gyógyítható probléma. A nyirokcsomók megnagyobbodását okozhatja a nyirokcsomó gyulladása, valamilyen súlyos fertőző betegség, az autoimmun betegségek, a nyirokrendszerre rátelepedő tumor, a leukémia vagy más szervek daganatos elváltozása, amelyek áttétet képezhetnek a nyirokszervekbe.

A nyirokcsomó gyulladás tünetei könnyedén felismerhetők, ám diagnosztizálásuk során fontos, hogy mi volt a kiváltó ok. A daganatos elváltozások mellett ugyanis könnyen lehet, hogy a panaszok bakteriális eredetűek, így a Lyme-kór, a TBC vagy valamilyen rágcsálótól származó baktérium is okozhatja a panaszokat, de a nyirokcsomó gyulladás tüneteit a legtöbb esetben virális fertőzések okozzák.

A nyirokcsomók gyulladásának tünetei közé tartozhatnak:

 

  1. Duzzanat: A gyulladt nyirokcsomók duzzadtabbak lehetnek, és tapinthatók lehetnek a bőr alatt.
  2. Fájdalom: A gyulladt nyirokcsomók környékén fájdalom vagy érzékenység jelentkezhet.
  3. Bőrpír: A gyulladás miatt a bőr a nyirokcsomó környékén pirosabb lehet.
  4. Hőemelkedés: A gyulladt terület hőmérséklete emelkedhet.
  5. Általános tünetek: A nyirokcsomók gyulladása általában egyéb tünetekkel is járhat, mint például láz, fáradtság, fejfájás vagy étvágytalanság.

A nyirokcsomók duzzanata és érzékenysége más betegségek vagy állapotok következménye is lehet, például autoimmun betegségek vagy daganatos megbetegedések. Ha valaki nyirokcsomó-duzzanatot észlel, és az nem múlik el néhány héten belül, vagy ha más tünetek is jelentkeznek, fontos orvoshoz fordulni a kivizsgálás és a diagnózis érdekében. Az orvos további vizsgálatokat rendelhet el, például vérvizsgálatokat, képalkotó eljárásokat vagy akár biopsziát a pontos diagnózis felállításához.