Nyirokcsomó gyulladás tünetei

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek környékén elhelyezkedő szervek, amelyek elsődlegesen szűrő funkciókat töltenek be, amennyiben ugyanis a szervezet valamilyen súlyos kórokozóval találkozik, a nyirokcsomóban elszaporodnak a limfociták, amelyek hatékonyan képesek felvenni a küzdelmet a legádázabb fertőzésekkel szemben is.

A nyirokcsomó gyulladás tünetei és a nyirokcsomók megnagyobbodása minden esetben együtt jár, utóbbi általában ártalmatlan és nyom nélkül gyógyítható probléma. A nyirokcsomók megnagyobbodását okozhatja a nyirokcsomó gyulladása, valamilyen súlyos fertőző betegség, az autoimmun betegségek, a nyirokrendszerre rátelepedő tumor, a leukémia vagy más szervek daganatos elváltozása, amelyek áttétet képezhetnek a nyirokszervekbe.

A nyirokcsomó gyulladás tünetei könnyedén felismerhetők, ám diagnosztizálásuk során fontos, hogy mi volt a kiváltó ok. A daganatos elváltozások mellett ugyanis könnyen lehet, hogy a panaszok bakteriális eredetűek, így a Lyme-kór, a TBC vagy valamilyen rágcsálótól származó baktérium is okozhatja a panaszokat, de a nyirokcsomó gyulladás tüneteit a legtöbb esetben virális fertőzések okozzák.

Címkék: ,