Izületi gyulladás tünetei

Az ízületi gyulladás tünetei a kezdeti időben még teljesen jelentéktelen, elhanyagolható panaszokkal járnak együtt. Még a gyulladás kialakulása előtt gyakori velejáró az ujjak úgynevezett bütykösödése, ami később fájdalmas ízületi csonkokká alakul át, ezzel befolyásolva többek között a kezek hatékonyságát. Az ízületi gyulladás tünetei között kezdetben egyébiránt szimpla gyulladásos tüneteket tapasztalhatunk, így rossz közérzetet, lázat, testsúlycsökkenést és így tovább.

Ezek a tünetek fokozatosan, de hirtelen, egyik napról a másikra is felléphetnek és minden esetben az ízületi belhártya gyulladásos megvastagodása, majd az ízületi folyadék mennyiségének növekedése fog jelentkezni. Ennek köszönhetően a mozgás nehézkes lesz, az izmok pedig egyre gyakrabban rándulnak görcsbe, miközben reumás csomók és csontelváltozások is felléphetnek kísérő panaszként.

Az ízületi gyulladás tünetei a betegség rosszabbodása esetén egyre súlyosabbak lesznek, így kialakulhat fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség is, ami egyben eltorzítja az adott ízületet is. Az ízületi gyulladás sajnos egy vissza nem fordítható betegség, de idejekorán felfedezve kiválóan kordában tartható.