Infarktus tünetei

A szívinfarktus, más néven szívizominfarktus vagy sürgős myocardialis infarktus (MI), olyan állapot, amikor a szívizom egy része nem kap elegendő vért és oxigént. Ennek a leggyakoribb oka a koszorúér betegség, amely a koszorúerek beszűkülése vagy elzáródása miatt alakul ki.

A szívinfarktus okai közé tartoznak:

 

  1. Koszorúér betegség: A leggyakoribb ok a koszorúerekben kialakuló lerakódások vagy plakkok, amelyek idővel beszűkítik vagy elzárják az ereket. A plakkokban található koleszterin, zsírok és egyéb anyagok felhalmozódnak, és vérrögök képződhetnek, amelyek megakadályozzák a véráramlást.
  2. Vérző vérlemezkék: A plakkok megsérülése esetén a vérlemezkék (trombociták) a sérült területre tapadnak és vérrögöket hoznak létre. Ez további beszűkülést vagy elzáródást okozhat a koszorúerekben.
  3. Szívizomkárosodás: A plakkok okozta beszűkülés vagy elzáródás miatt a szívizom nem kap elegendő vért és oxigént. Ennek következtében a szívizomsejtek elkezdenek elhalni.
  4. Szívizomgyulladás: Ritkábban előforduló ok lehet a szívizomgyulladás, amely a szívizom sejtjeinek gyulladása. Ez szintén növelheti a szívinfarktus kockázatát.
  5. Egyéb tényezők: A szívinfarktus kockázatát növelő tényezők közé tartoznak a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a genetikai tényezők, a stressz és a mozgásszegény életmód.

Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés kritikus fontosságú a szívinfarktus esetén. A tünetek között szerepelhet mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés, fáradtság, légszomj, hányinger vagy hányás, szédülés és verejtékezés. Ha valaki szívinfarktusra utaló tüneteket tapasztal, azonnal orvosi segítséget kell kérni. A korai beavatkozás és a megfelelő kezelés jelentősen javíthatja a túlélési esélyeket és csökkentheti a szívizom károsodás mértékét.

A szívinfarktus minden esetben akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen képes meghaladni a koszorúerek által szállított oxigénmennyiséget, ennek következtében ugyanis a szívizom egy területen teljesen elhal. Az infarktus tünetei közül jellemző a szegycsont mögött jelentkező hirtelen, nagyon erős, szorító és nyomó fájdalom, amelynek intenzitása változhat.

A szívinfarktus természetesen lehet teljesen tünetmentes is, de amennyiben a szegycsonti fájdalom mellett a kisujjak felé irányuló bénító fájdalmat tapasztaljuk, biztosak lehetünk, hogy az infarktus tüneteit produkáljuk.

Az infarktus tünetei egyedül a cukorbetegségben szenvedőknél szoktak elmaradni, ezt szokás néma infarktusként is emlegetni. A legtöbb esetben azonban a szívinfarktus óriási fájdalommal jár, amely kisugárzik a karokba, a vállakba, fogakba, hátba, hasba, de még az állkapocsba is. Az infarktus tünetei esetében jellemző fájdalomra általánosan igaz, hogy tovább tart 20 percnél és nitroglicerin adagolására – például a koszorúérgörccsel ellentétben – egyáltalán nem enyhül. Az infarktus tünetei lehetnek még a légszomj, a szédülés, a hányás, az izzadás és a szorongás.