Mellhártya gyulladás okai, és tünetei

A mellhártya gyulladása, más néven pleuritis vagy pleurisz, a mellhártya (a tüdőt körülvevő vékony hártya) gyulladása. Számos oka lehet, és a tünetek változatosak lehetnek attól függően, hogy mi okozza a gyulladást.

Néhány közös ok és a hozzájuk kapcsolódó tünetek

Vírusos vagy bakteriális fertőzés:
A leggyakoribb okok közé tartoznak a vírusos vagy bakteriális fertőzések, például a légúti fertőzések, mint például az influenza vagy a tüdőgyulladás. Ezek a fertőzések irritálhatják a mellhártyát, ami gyulladást okozhat.

Tünetek: Száraz, szúró, éles mellkasi fájdalom, amely fokozódhat a mély lélegzetvétellel vagy a köhögéssel, láz, köhögés, légszomj.

Trauma vagy sérülés:
A mellkas sérülése, például ütés, esés vagy mellkasi műtét következtében a mellhártya gyulladása is kialakulhat.

Tünetek:
Mellkasi fájdalom, amely a sérülés helyén vagy a környező területeken jelentkezik, nehézlégzés, mellkasi feszültség érzése.

Autoimmun betegségek:
Bizonyos autoimmun betegségek, például a lupus vagy a reumatoid arthritis, befolyásolhatják a mellhártyát, ami gyulladást okozhat.

Tünetek:
Mellkasi fájdalom, légszomj, fáradtság, ízületi fájdalom és duzzanat, bőrkiütések.

Tumorok:
A mellhártya körüli daganatok vagy metastázisok nyomást gyakorolhatnak a mellhártyára, ami gyulladást okozhat.
Tünetek: Mellkasi fájdalom, légszomj, fogyás, fáradtság, mellkasi feszültség érzése.

Krónikus állapotok:
Bizonyos krónikus állapotok, például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy szívelégtelenség, fokozhatják a mellhártya gyulladásának kockázatát.

A mellhártya gyulladása sokféle okból adódhat, és a tünetek változhatnak az októl és az egyéni személytől függően. Ha bármilyen mellkasi fájdalmat vagy légszomjat tapasztal, fontos, hogy forduljon orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.