Jód allergia tünetei

A jód allergia tünetei a legtöbb esetben a gyógyszer allergiához hasonló panaszokat produkálnak, hiszen jódot leginkább gyógyhatású készítmények tartalmaznak, de élelmiszerekben is lehet olyan mennyiségű és fajtájú jód, amely képes az arra érzékenyek esetében allergén reakciókat kiváltani. A jód allergia tünetei a legenyhébbtől a legsúlyosabbig is terjedhetnek, így akár anafilaxiás sokkal is végződhetnek, ami akár végzetessé is válhat, ha nem kezelik időben.

A jód allergia tünetei közül a kevésbé súlyosak az általános allergiás reakciók, ilyen például a légzési zavar, a szédülés, a testhőmérséklet megemelkedése, de a jód allergia esetében általános megállapítás, hogy súlyossága minden esetben az elfogyasztott jód mennyiségétől, valamint az egyén fizikai állapotától függ.

A jód allergia tünetei között találhatunk kevésbé általánosakat is, ilyenek például a fáradtság, az alacsony vérnyomás, a hasmenés, a köhögés vagy a szédülés, de a panaszokat tovább fokozhatják bőrtünetek is, így viszketés, csalánkiütés vagy bőrpír. A pirosodó, könnyező szem és az orrfolyás szintén a jód allergia tünetei közé sorolhatók, de az anafilaxiás sokk beálltával akár még a légcső duzzanata is jelentkezhet.