Leukémia tünetei

A leukémia tünetei a kezdeti időkben teljesen általánosak és rendkívül enyhéknek tekinthetők, gyakran még az első általános vizsgálat alatt sem derül ki, hogy a páciens ettől a súlyos betegségtől szenved, ezért a leukémia nagyon nehezen ismerhető fel a kezdeti időben. A betegség esetében beszélhetünk krónikus és akut leukémiáról. A krónikus leukémia tünetei jellemzően lassan alakulnak ki, gyakran csak előrehaladott stádiumban észrevehető.

A leukémiás beteg éppen ezért csak gyengeséget, krónikus álmosságot érzékel, ami mellé ismeretlen eredetű láz és fogyás társul. A leukémia tünetei esetében gyakoriak a baktérium- és vírusfertőzések, amelyeket jellemzően lassan hever ki a beteg. Szintén általános panaszok a csontfájdalom, a fejfájás, a nyirokcsomók, netán a lép megnagyobbodása és a vérzésre való hajlam is.

Az akut leukémia tünetei általában a krónikus leukémiát követően fejlődnek ki. A korai felismerés esetén a leukémia hatékonyan gyógyítható, de mivel sajnos nincs valósi szűrővizsgálata a betegségnek, ezért a leukémia tünetei gyakran már akkor jelentkeznek, amikor nem vagy csak nagyon nehezen lehet bármit is tenni. Ha nyaki, hónalji vagy combhajlati nyirokcsomó nagyobbodást érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Címkék: , , ,