Leukémia tünetei

A leukémia tünetei a kezdeti időkben teljesen általánosak és rendkívül enyhéknek tekinthetők, gyakran még az első általános vizsgálat alatt sem derül ki, hogy a páciens ettől a súlyos betegségtől szenved, ezért a leukémia nagyon nehezen ismerhető fel a kezdeti időben. A betegség esetében beszélhetünk krónikus és akut leukémiáról. A krónikus leukémia tünetei jellemzően lassan alakulnak ki, gyakran csak előrehaladott stádiumban észrevehető.

A leukémiás beteg éppen ezért csak gyengeséget, krónikus álmosságot érzékel, ami mellé ismeretlen eredetű láz és fogyás társul. A leukémia tünetei esetében gyakoriak a baktérium- és vírusfertőzések, amelyeket jellemzően lassan hever ki a beteg. Szintén általános panaszok a csontfájdalom, a fejfájás, a nyirokcsomók, netán a lép megnagyobbodása és a vérzésre való hajlam is.

Az akut leukémia tünetei általában a krónikus leukémiát követően fejlődnek ki. A korai felismerés esetén a leukémia hatékonyan gyógyítható, de mivel sajnos nincs valósi szűrővizsgálata a betegségnek, ezért a leukémia tünetei gyakran már akkor jelentkeznek, amikor nem vagy csak nagyon nehezen lehet bármit is tenni. Ha nyaki, hónalji vagy combhajlati nyirokcsomó nagyobbodást érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Leukémia tünetei
Szavazz!

Címkék: , , ,