Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás tünetei lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, a legtöbb ember esetében azonban gyakori, hogy a betegség nem is okoz különösebb panaszokat. Nagyon sokan tévesen diagnosztizálják a magas vérnyomás tüneteit, hiszen a fejfájást, az orrvérzést, a szédülést, a fáradtságot vagy a kipirult arcot azonnal annak tulajdonítják, ezek azonban gyakran normális vérnyomás esetén is nagyon gyakran előfordulhatnak.

A magas vérnyomás tünetei éppen ezért a legtöbb esetben érzékelhetetlenek, a legtöbbször csak egy másik betegség közbeni kivizsgálással együtt, egy rutin ellenőrzés során derül fény a problémára.

Természetesen van, amikor a páciens kiválóan érzékeli a betegség panaszait, ilyen esetekben a magas vérnyomás tünetei lehetnek a tarkótájéki fejfájás, amely gyakran spontán csillapodik, tehát nem kell hozzá gyógyszer, de igencsak gyakori panasz a fáradékonyság és a szédülés is. Minden esetben csak kísérő tünet lehet az orrvérzés, a gyengeség, a mellkasi fájdalom és a homályos látás is, de gyakoriak a szemfenéki elváltozások is – bevérzések, pirosodás –, amelyek a koponyán belüli nyomás fokozódása miatt jelentkeznek.

A magas vérnyomás tünetei közül kiemelkedően súlyosnak tekinthető a nyaki főverőér szűkülete, illetőleg elzáródása, míg a kiváltó okok közül a leggyakoribb a vesebetegség.