Magas vérnyomás tünetei

A magas vérnyomás (hipertónia) gyakran „néma gyilkosnak” nevezik, mivel sok esetben hosszú ideig nincsenek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ezért a magas vérnyomás diagnosztizálása általában rendszeres vérnyomásmérésen keresztül történik. Azonban néhány ember észlelhet bizonyos tüneteket, amelyek a magas vérnyomással járó problémákra utalhatnak.

Ezek közé tartozhatnak:

 

  1. Fejfájás: Magas vérnyomás néha fejfájást okozhat, különösen a fej hátsó részén.
  2. Szédülés vagy szédülés: Enyhe szédülés vagy egyensúlyvesztés előfordulhat magas vérnyomás esetén.
  3. Látászavarok: Kések, homályos látás vagy más látási problémák előfordulhatnak, bár ezek ritkák.
  4. Légzési nehézségek: Magas vérnyomás néha légszomjat vagy nehézlégzést okozhat.
  5. Vérzés vagy orrvérzés: Néhányan magas vérnyomás esetén hajlamosabbak lehetnek az orrvérzésre vagy más típusú vérzésre.

Ezek a tünetek nem specifikusak, és más egészségügyi problémák is okozhatják őket. Az említett tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, és sok magas vérnyomásban szenvedő egyén tünetmentes maradhat.

Mivel a magas vérnyomásnak hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek (például szív- és érrendszeri betegségek, stroke), fontos rendszeresen ellenőrizni a vérnyomást. Azoknak, akiknél a vérnyomás magasabb, rendszeres orvosi ellenőrzésekre lehet szükség, és az orvos a megfelelő kezelési tervet javasolhatja. Az életmódbeli változtatások, beleértve az egészséges étrendet, a testmozgást és a stresszkezelést, hozzájárulhatnak a vérnyomás normalizálásához.

A magas vérnyomás tünetei lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, a legtöbb ember esetében azonban gyakori, hogy a betegség nem is okoz különösebb panaszokat. Nagyon sokan tévesen diagnosztizálják a magas vérnyomás tüneteit, hiszen a fejfájást, az orrvérzést, a szédülést, a fáradtságot vagy a kipirult arcot azonnal annak tulajdonítják, ezek azonban gyakran normális vérnyomás esetén is nagyon gyakran előfordulhatnak.

A magas vérnyomás tünetei éppen ezért a legtöbb esetben érzékelhetetlenek, a legtöbbször csak egy másik betegség közbeni kivizsgálással együtt, egy rutin ellenőrzés során derül fény a problémára.

Természetesen van, amikor a páciens kiválóan érzékeli a betegség panaszait, ilyen esetekben a magas vérnyomás tünetei lehetnek a tarkótájéki fejfájás, amely gyakran spontán csillapodik, tehát nem kell hozzá gyógyszer, de igencsak gyakori panasz a fáradékonyság és a szédülés is. Minden esetben csak kísérő tünet lehet az orrvérzés, a gyengeség, a mellkasi fájdalom és a homályos látás is, de gyakoriak a szemfenéki elváltozások is – bevérzések, pirosodás –, amelyek a koponyán belüli nyomás fokozódása miatt jelentkeznek.

A magas vérnyomás tünetei közül kiemelkedően súlyosnak tekinthető a nyaki főverőér szűkülete, illetőleg elzáródása, míg a kiváltó okok közül a leggyakoribb a vesebetegség.