Hasmenés tünetei

A hasmenés tünetei minden bizonnyal mindenki által ismertek, hiszen az emberek életük során többször is átélik a hasmenés kellemetlen hatásait. A hasmenésre jellemző, hogy önálló betegségként nem tekinthetünk rájuk, mindig valamilyen kísérő tünetként jelentkeznek, így például egy vírusfertőzés hatására.

Éppen ezért a hasmenés tünetei gyakran rendkívül széles spektrumon mozognak, hiszen a kiváltó ok befolyásolja a panaszok többségét. A hasmenés tünetei közül a legáltalánosabb minden esetben mag a hasmenés, vagyis a híg, vizenyős széklet, ami a kiváltó betegség okán elszíneződhet, bizonyos esetekben akár véressé is válhat.

A hasmenés tünetei lehetnek még az erős hasgörcsök, amelyek általában az alhasra terjednek ki és rendkívül fájdalmasak, akárcsak a velejáró szélgörcsök. A hasmenés a legtöbb esetben szinte mindig együtt jár a hányingerrel, ritkábban hányással, de a fejfájás, a szomjúságérzet, az izzadás, a fejfájás, a fáradtság, a levertség és egyéb általános betegségérzet is kísérheti a tüneteket. A hasmenés tünetei mindig egyértelműek, amennyiben pedig hosszabb távon is fennállnak vagy súlyos mellékes panaszokat okoznak, minden esetben érdemes vele orvoshoz fordulni.