A sérv tünetei

A sérv tünetei nagy általánosságban mindig attól függenek, hogy a testünk melyik részén alakult ki a kellemetlen elváltozás. Természetesen a problémának vannak általános tünetei, amelyek minden egyes sérvfajtára jellemzőek, ilyen panaszok például a sérv helyén történő kitüremkedés vagy szakkifejezéssel élve boltosulás. A sérv tünetei esetében általánosnak tekinthető még a húzó, feszülő vagy nyomó fájdalom, amelyek a legtöbb esetben pihenéssel, fekvéssel vagy üléssel csillapodnak, de járással, fizikai megterheléssel fokozódnak.

A sérv tünetei esetén a beteg maga fogja észrevenni a kitüremkedést. A sérv nagysága a legtöbb esetben egyáltalán nem arányos a panaszok súlyosságával, hiszen az aprócska sérv is képes nagyon súlyos problémákat okozni.

A sérv tünetei a szakorvosi vizsgálat során könnyen megállapíthatók, csak a súlyosan elhízott betegek esetében okozhat problémát, ilyenkor szükség lehet az ultrahangos vizsgála
tra. A sérv tünetei általában könnyen összekeverhetők más betegségek panaszaival is, de az ultrahangos vizsgálat minden esetben könnyedén képes kimutatni a boltosulás folyamatát, amely a sérv biztos jelének tekinthető.

Címkék: