Bőrbetegségek tünetei

A bőrbetegségek tünetei rendkívül általánosak lehetnek, hiszen éppen a tünetek sajátosságai alapján tudjuk megkülönböztetni például az ekcémát az egyszerű csalánkiütéstől. Bőrbetegségek esetén mégis beszélhetünk általános tünetekről, amelyek szinte minden egyes bőrbetegséggel együtt járnak. Ilyen például a viszketés, amelyek vírus-kiütések, csalánkiütés vagy allergiás ekcéma esetén jelentkezik, de erősen tud viszketni a rühesség is .

Bőrbetegségek tünetei lehetnek még a kiütések, például a csalánkiütés éppen ilyen, de a fájdalom is, amely a legtöbb bőrbetegségre ugyan nem jellemző, de például az övsömör egy nagy fájdalmakkal járó bőrbetegség. Tünet lehet mindemellett a bőrpír és a láz is, utóbbi elsődlegesen a fertőzésekkel jár együtt, de többnyire nem jellemző.

A bőrbetegségek általános tünetei közé tartozik még a hámlás, amelyet általában gyulladások lezajlása után tapasztalhatunk, de a hólyagok és a hámhiány is ide sorolhatók. A hólyagok a legtöbb esetben valamiféle folyadékkal megtelt kiütések, amelyek víruskiütések esetében jellemzőek, de súlyos autoimmun betegség tünete is lehet, főleg amennyiben gennyes hólyagról beszélünk, az ugyanis valamiféle baktériumfertőzésre utalhat.