Candidiasis tünetei

Az élesztő-szindrómának is hívott candidiasis tünetei rendkívül szerteágazóak, éppen ezért gyakran egyáltalán nem egyértelmű, hogy éppen a candida albicans nevű élesztőgombával fertőződött meg a szervezetünk. A candidiasis tünetei közül a legsúlyosabb az, amikor a gomba enzimei és fonalai megtámadják a nyálkahártyát, így elegendő vitamin felvétele mellett is vitaminhiányos állapot alakul ki szervezetünkben. Normál körülmények között mindenkiben megtalálható valamennyi élesztőgomba, így például különféle candida fajok is, a probléma akkor következik be, amikor ezek a gombák szaporodni kezdenek a testen belül.

A candidiasis tünetei tulajdonképpen az érintett szervek szerint váltakoznak, de a legáltalánosabb kórkép alapján az előjelek az általános betegségérzet mellett a levertség, fáradékonyság, memóriazavar, fejfájás, alvásprobléma, emésztési zavar, állandó puffadás, hasmenés és szorulás rendszertelen váltakozása és allergiák kialakulása is. Mindehhez olyan tünetek is társulhatnak még, mint az izomfájdalmak, a hólyaghurut, nők esetében a kiújuló hüvelyi fertőzés, a hajhullás, a szájpenész, gyerekek esetében pedig a candidiasis tünetei közé sorolható a hiperaktivitás is.

A gombabetegségek közül ugyanis az egyik legveszélyesebb változat, amely szinte a teljes testre kihatással vannak. A candida tünetei az emésztőrendszer esetében például a gyomorgörcs, a hasi puffadás, a váltakozó hasmenés vagy székrekedés, a kínzó éhségérzet és a fogyókúra ellenére is jelentkező túlsúly lehetnek. A candida ugyanakkor befolyással van az idegrendszerre is, a főbb tünetek ilyenkor a fáradtságérzet, a koncentrációs zavarok, az alvászavar, a fejfájás és a migrén.

A candida tünetei ugyanakkor a bőrön és a húgyutak, valamint a nemi szervek környékén a legfelismerhetőbbek. A bőr esetében a tünetek az ekcéma, a pikkelysömör, az ismeretlen eredetű csalánkiütés, valamint a túlzott izzadás is lehet. A nemi szervek és húgyutak esetén kiütés, férfiaknál prosztatagyulladás, nőknél a nemi vágy csökkenése, szexuális problémák hüvelyi folyás és visszatérő hólyaghurut is árulkodó lehet. A candida tünetei ugyanakkor a belső elválasztású mirigyekre is hatással lehetnek, legyengülhet például az immun- és idegrendszer, de akár pajzsmirigy- és mellékvese elégtelenség is felléphet a hatására, ha a gombák túlzottan elszaporodnak.