Cysta tünetei

A cysta esetében nem beszélhetünk egyértelmű tünetekről, hiszen a cysta, mint olyan nem egy betegség, sokkal inkább egy azt megelőző állapot. A cysta ugyanis nem más, mint egy folyadékkal megtelt hólyag, amelyet a köznyelv és az orvostudomány is gyakran emleget jóindulatú daganatként. A cysta tünetei ezért nem olyan egyértelműek, mint a rosszindulatú daganat esetében, hiszen szövődményei, káros mellékhatásai a legtöbb esetben nincsenek.

Egy jóindulatú daganat ugyanis a szervezetben bárhol kialakulhat, de a nők esetében például a petefészek a leggyakoribb előfordulási hely. A cysták általában teljesen ártalmatlan elváltozások, amelyek maguktól is elmúlnak, de mindenképpen orvosi felügyeletet igényelnek, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor szövődmények is kialakulnak a cysták esetében.

A cysta tünetei nem járnak fájdalommal, amennyiben olyan helyen található, akkor a legtöbb esetben egy hirtelen, tulajdonképpen egyik napról a másikra megjelenő és gyorsan növő vagy stagnáló dudort vagy daganatot fogunk érzékelni, ami a testünk bármelyik részén kialakulhat. A cysta a legtöbb esetben nem jár fájdalommal, de a fejünkben növő cysta tünetei akár súlyosak is lehetnek, főleg amennyiben egy fontos agyi ideget nyom.